Američko oružje koristi se za kriminal svakih pola sata

Oružje, Puške
Zbog zaostalog oružja iz ratova 90-ih, 'robe' za obračune ili napade na ovim područjima ima napretek  (AP)

Vatreno oružje iz Sjedinjenih Država koristi se za kriminalna djela otprilike svaku 31 minutu diljem Meksika, Kanade, središnje Amerike i karipskog područja, objavila je američka organizacija Center for American Progress sklona ljevici.

Ta washingtonska organizacija ističe kako se ta brojka temelji na podacima američke vlade o tome da je u kriminalnim istragama u 15 država između 2014. i 2016. zaplijenjeno 50.133 komada vatrenog oružja kojega je podrijetlo u SAD-u, prenosi Reuters.

Izvješće nazvano “Preko naših granica” tvrdi da blagi američki zakoni doprinose krijumčarenju oružja iz SAD-a u države u kojima djeluju nasilne bande, poput Meksika, El Salvadora i Hondurasa. 

Najviše ubijenih u Meksiku u posljednjih 20 godina

Broj ubijenih u Meksiku prošle je godine dosegnuo najvišu razinu u dva desetljeća, pokazuju službeni podaci vlade objavljeni prošlog mjeseca. 

Najmanje 70 posto od 106.001 komada vatrenog oružja zaplijenjenih u Meksiku između 2011. i 2016. godine, originalno su kupljeni u SAD-u, stoji u izvješću koje se poziva na informacije američkog Ureda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive. 

Američki državni tajnik Rex Tillerson otputovao je u Mexico City u kojem će razgovarati s dužnosnicima meksičke vlade i sigurnosti, a potom i s s ministrima vanjskih poslova te države i Kanade. 

Izvor: Agencije