Američko-ruska gužva na sirijskom nebu

I Washington i Moskva svjesni su rizika koje nosi dalji nastavak rivalske zračne kampanje iznad Sirije bez koordinacije (Al Jazeera)

Prizor u kojem se ruski general u srijedu ujutro pojavljuje u Ambasadi SAD-a u Bagdadu s namjerom da obavijesti Sjedinjene Američke Države o potrebi da napuste susjedni sirijski zračni prostor, jer rusko bombardiranje samo što nije počelo, pomalo je podsjećao na scenu iz filma.    

Međutim, zvaničnici kažu da Sjedinjene Američke Države nisu uvažile rusko upozorenje, iako postoji zabrinutosti za sigurnost posade američkih zračnih snaga koje velikom brzinom nadlijeću ograničeni sirijski zračni prostor kako bi bombardirali mete organizacije ISIL.

Zvaničnici navode da je američka vojska u srijedu izvršila najmanje jedan napad, te da nisu obavijestili rusku stranu o terminima i lokacijama izvođenja istih.

Šef američkog državnog sekretarijata za odbranu Ashton Carter u svojoj izjavi za medije kaže da će „koalicija nastaviti svoju misiju nadlijetanja sirijskog i iračkog zračnog prostora prema predviđenom planu, kao što smo to i učinili.“

Ovi napadi uvode sirijski sukob, koji kontinuirano traje već četiri godine, u jedno novo razdoblje s obzirom na izravno uključivanje glavnih svjetskih sila, izuzev Kine. 

Rizici kampanja

I Washington i Moskva svjesni su rizika koje nosi dalji nastavak rivalske zračne kampanje iznad Sirije bez koordinacije. Takva situacija prisiljava snage na terenu da donose odluke u posljednjim trenucima kako bi se izbjegli incidenti.

Američki vojni zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, kaže: „Kada se dva aviona približavaju jedan drugom pri brzini od 20 milja u minuti, onda nemate dovoljno vremena da čekate komandu sa samoga vrha.“ 

SAD očekuje da će se tokom vojnih pregovora sa Rusijom odrediti najbliži datum za razgovore o načinima razgraničenja između dvije vojske.

Ono što trenutno smanjuje količinu rizika jeste različito geografsko područje na kojem se vrše zračni udari, s obzirom da američki i ruski avioni svoje zadatke obavljaju u različitim djelovima Sirije, ali i zahvaljujući drugim razlozima, među kojima su i biranje samih ciljeva.  

Tako Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici kažu da Rusija bombardira područja nad kojima, po svemu sudeći, grupa ISIL nema prevlast, unatoč ruskim tvrdnjama da je njihova kampanja, koja je nedavno započeta, pokrenuta s ciljem napada na ovu militantnu grupu.

Američki zvaničnici u prilog tome spominju ruske napade u blizini grada Homsa i druge potencijalne napade u okrugu Hame.

Izbjeći sudare

S druge strane, Sjedinjene Američke Države prvenstveno su fokusirane na bombardiranje grupe ISIL, ali su, također, izvodili napade i na druge grupe, kao što su front Al-Nusra, sirijsko krilo Al-Kaide, i grupu Khorasan. 

David A. Deptula, penzionisani general američkih zračnih snaga, kaže da spor tempo američkih napada u Siriji također ograničava te rizike.

Ovaj general, koji trenutno obavlja funkciju dekana na Institutu Mitchell za zrakoplovstvo, dodaje kako „je činjenica da zračne akcije koje provodi SAD nisu toliko intenzivne.“

Rusija je u Siriju poslala borbene avione koji su opremljeni protuavionskim naoružanjem, ali i druge letjelice specijalizirane za napade, poput onih koje je Rusija izvela u srijedu kada su bombardirali ciljeve na zemlji.

Paul N. Schwartz, nerezidentni viši saradnik Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), smatra da su prilike za otvaranje sukoba na sirijskom nebu veoma male i, prema njegovim pretpostavkama, „obje strane pronaći će način da se izbjegne bilo kakav incident u zraku. Dodaje da će „i jedna i druga strana aktivno raditi na tome da se pokuša izbjeći ovakva vrste sudara.“

Izvor: Agencije