Američkom Kongresu predata rezolucija o BiH

Američkom Kongresu je predložena rezolucija o imenovanju specijalnog izaslanika za Balkan, čiji bi zadatak bio ocjena provedbe Dejtonskog sporazuma.

To je početkom mjeseca predložila kongresmenka Janice Hahn, 20 godina od potpisivanja dokumenta kojim je uspostavljen mir u Bosni i Herecegovini.

U predloženoj rezoluciji se poziva na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i na jednakost naroda.

Prijedlog iste rezolucije

Istim se prijedlogom Sjedinjene Države pozivaju da podrže jačanje civilnog društva.

”Rezolucija je u početnoj fazi.  Prijedlog rezolucije se sada razdijelio u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a.  Ako to prođe u Zastupničkom domu, onda dolazi do glasanja u Odboru za vanjsku politiku. Doista je dugačak put. Ovo je treći put da u zadnjih nekoliko godina vidimo prijedlog iste rezolucije. Dosad ova rezolucija nije dobila niti jednog kosponzora. Ova rezolucija je više rezultat lobiranja Nacionalne asocijacije Hrvata, nego neke želje Kongresa da se posveti Bosni i Hercegovini. Senator Begić koji je prvi pokrenuo rezoluciju je hrvatskog podrijetla. Jasno je da predsjednik SAD-a Barack Obama neće poslati izaslanika za Balkan. To je samo prijedlog”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Izvor: Al Jazeera