Amerika postavila uvjet Rusiji

Oštre borbe vodile su se u petak između sirijskog režima i pobunjenika na istočnoj periferiji Damaska (Reuters)

Dogovoreno primirje u Siriji uglavnom se poštuje, ali dostava humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu još nije počela.

Sirijska vlada ne želi dati potrebne dozvole, te blokira ulazak humanitarnih konvoja na područja pod opsadom.

Američka administracija zatražila je od Rusije dodatni pritisak na Damask, a dostavu humanitarne pomoći postavili su kao preduvjet za koordinaciju vojnih operacija s ruskim snagama na prostoru Sirije.

Sjedinjene Ameripčke Države i Rusija ranije su ovog mjeseca sklopile dogovor o prekidu vatre i dostavi pomoći Siriji. Dvije sile također planiraju da sarađuju u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U međuvremenu, zračni napadi i sukobi narušavaju krhko primirje u toj zemlji, dok civili čekaju dostavu humanitarne pomoći.

Vijeće sigurnosti UN-a je otkazalo hitni sastanak na kojem se u petak trebalo raspravljati o dogovoru, koji je označen kao “posljednja šansa” da se prekine petogodišnji sukob u kojem su poginule stotine hiljada ljudi, a milioni raseljeni.

Konsultacije iza otvorenih vrat su otkazane nakon što se Moskva i Washington nisu dogovorile oko otkrivanja detalja primirje pred Vijećem.

John Kerry, američki državni sekretar, ranije je pozvao svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova i osudio “kontinuirano i neprihvatljivo odlaganje dostave humanitarne pomoći”, kazao je glasnogovornik State Departmenta.

On je naglasio da Washington očekuje da Moskva iskoristi svoj utjecaj na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada “kako bi se omogućilo da humanitarni konvoji UN-a stignu u Halep i druga područja gdje su potrebni”, kazao je John Kirby.

Kršenja primirja

Oštre borbe vodile su se u petak između sirijskog režima i pobunjenika na istočnoj periferiji Damaska, što je najozbiljnije kršenje primirja koje je na snazi od ponedjeljka.

“Sirijska vojska pokušava blokirati napad oružanih grupa koje pokušavaju ući u glavni grad preko istoka, preko Jobara (četvrti koju drže pobunjenici), što je dovelo do intenzivnih sukoba i raketne pucnjave”, saopćio je AFP-u jedan vojni izvor.

Aktivisti su objavili i videosnimke noćnih napada napalm bombama na oblasti pod kontrolom pobunjenika u gradu Homsu.

Iz Kilisa, na tursko-sirijskoj granici, javio se Charles Stratford, reporter Al Jazeere.

“Prekid vatre u Siriji se, barem prema tvrdnjama ruskih i američkih zvaničnika, uglavnom poštuje. Evidentirana su navodna kršenja, koja u ovom trenutku ne možemo potvrditi. Aktivisti opozicije tvrde da je sirijska avijacija sinoć izvela vazdušne napade u području Idliba, Hame i Homsa”, izvijestio je on.

U međuvremenu, konvoji humanitarne pomoći spremni da krenu ka Siriji, ali sirijska Vlada i dalje nije dostavila potrebnu dozvolu za njihovo kretanje u toj zemlji, kazao je specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura.

Izvor: Al Jazeera i agencije