Amerikanac priveden u Sjevernoj Koreji

Nekoliko državljana SAD-a uhapšeno je u Sjevernoj Koreji u proteklim godinama (AFP)

Sjevernokorejski zvaničnici potvrdili su u petak da je u toj zemlji u novembru uhapšen američki državljanin koji je priznao da je počinio određena krivična djela.

Pae Jun-Ho došao je u Sjevernu Koreju kao turista i “počinio krivično djelo” protiv države, navela je službena državna novinska agencija KCNA, ne pojašnjavajući o kakvim se prekršajima radi.

“Pritvoren je u relevantnoj instituciji”, dodaje se u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države nemaju diplomatske veze sa Sjevernom Korejom.

KCNA navodi da su konzularni zvaničnici iz Švedske ambasade, koji predstavljaju SAD, u petak posjetili pritvorenog.

“Tokom istrage otkriveni su dokazi da je on počinio krivično djelo protiv Demokratske Narodne Republike Koreje. On je priznao to krivično djelo”, navodi se u izvještaju.

Niz hapšenja

“U toku su pravosudne mjere protiv Paea u skladu s krivičnim zakonom”, dodaje se.

Južnokorejski dnevni list Kookmin Ilbo, ranije ovog mjeseca objavio je vijest o hapšenju, rekavši da se radi o 44-godišnjem turističkom vodiču iz SAD-a korejskog porijekla, prenosi AFP.

Prema tom izvještaju, on je putovao s još pet turista i priveden je kada je među stvarima koje su pripadale grupi pronađen kompjuterski hard disk.

KCNA navodi da je Pae uhapšen nakon što je ušao u sjeveroistočni lučki grad Rason, koji se nalazi u specijalnoj ekonomskoj zoni na sjevernokorejskoj granici s Rusijom i Kinom.

U proteklim godinama, nekoliko Amerikanaca privedeno je u Sjevernoj Koreji.

Prije dvije godine, američka delegacija koju je predvodio Robert King, specijalni izaslanki SAD-a za ljudska prava i humanitarnja pitanja, omogućila je oslobađanje Eddija Juna Yong-Sua, kalifornijskog biznismena koji je uhapšen zbog navodnih misionarskih aktivnosti.

Godine 2010. bivši američki predsjednik Jimmy Carter posredovao je u oslobađanju Amerikanca Aijalona Mahlija Gomesa, koji je osuđen na osam godina teškog rada zbog ilegalnog ulaska u zemlju iz Kine.

Godinu ranije, bivši američki predsjednik Bill Clinton posredovao je u oslobađanju američkih televizijskih novinarki Laure Ling i Eune Lee, koje su uhapšene dok su hodale uz sjevernokorejsku granicu s Kinom.

Izvor: Agencije