Amerikanac srpskog porijekla zapovijeda Kforom na Kosovu

Nik Dučić je kao pripadnik američke vojske bio i u Iraku (Facebook)

U bazi Kfora u Bondstilu obavljena je primopredaja dužnosti komandanta Multinacionalne borbene grupe Istok, a novi komandant američke vojske na Kosovu biće pukovnik srpskog porekla Nik Dučić.

On je nakon primopredaje dužnosti rekao da uloga Kfora ostaje ista – doprinos slobodi kretanja i bezbednom okruženju, prenela je Radio-televizija Kosova, program na srpskom jeziku.

“Nastavićemo da nepristrasno podržavamo razvoj, stabilnost i mir u celom regionu. Ova misija za mene ima veliki značaj. Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla koji će komandovati Multinacionalnom borbenom grupom Istok. Privilegovan sam što sam ovde i daću sve od sebe kako bih uspešno doprineo bezbednom okruženju”, rekao je Dučić.

Nastavak saradnje s Vojskom Srbije

Dučić je dodao da će nastaviti saradnju sa Vojskom Srbije.

“Nastavićemo misiju zajedničkog patroliranja sa srpskim oružanim snagama. Pre neki dan sam se sastao sa srpskim komandantom odgovornim za te zajedničke patrole i bilo je odlično. Radujemo se zajedničkoj saradnji i tokom ove rotacije”, zaključio je Dučić.

Dučić je na Kosovo stigao kao komandant 79. pešadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije, a dužnost komandanta Istočnog sektora preuzeo je od pukovnika Majkla Spraginsa.

Dučić je završio je ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer, prenela je Radio-televizija Srbije.

Obučavao ukrajinsku vojsku

Na osnovu fotografija na internetu, vidi se da je boravio i u Iraku 2011. i 2012. godine.

Bio je angažovan i na projektu obuke ukrajinske vojske, smišljene kako bi oružane snage te države do 2020. godine bile u skladu sa NATO standardima, navodi se na njegovom Linkedin profilu.

U prvom i kratkom obraćanju medijima na Kosovu pukovnik Dučić je istakao: “Prvi sam američki oficir srpskog porekla koji komanduje Multinacionalnom borbenom grupom istok. Američke trupe će pod mojom komandom nastaviti da pomažu razvoj stabilnog Kosova.”

Izvor: Agencije