Amerikanac tuži Walmart jer mu nisu htjeli prodati oružje

Pucnjava na Floridi pokrenula je niz protesta sa zahtjevom za ograničenje prodaje oružja (EPA)

Dvadesetogodišnji stanovnik američke savezne države Oregon tužio je kompanije Walmart i Dick's Sporting Goods zbog njihovih odluka da prestanu da prodaju oružje mlađima od 21 godine nakon masakra u školi na Floridi, prenose tamošnji mediji.

Devetnaestogodišnji bivši učenik ubio je 17 ljudi u najsmrtonosnijem oružanom napadu na srednju školu u američkoj istoriji, otkrili su istražitelji.

Napadač je koristio legalno kupljenu pušku.

Oružje zaštićeno Ustavom

Taj masakr oživeo je dugotrajnu raspravu o pravu na oružje, koje je zaštićeno Drugim amandmanom na Ustav SAD-a.

Tajler Votson iz Gold Hila u Oregonu podneo je dve tužbe različitim sudovima te savezne države nakon što nije uspeo da kupi oružje.

Od sudova traži da narede tim kompanijama da ne primjenjuju nove mere, piše u sudskim dokumentima.

Votson u tužbama piše da je 24. februara, četiri dana pre nego što je ta kompanija objavila da neće prodavati oružje mlađima od 21 godine, u prodavnici Dick's Field & Streama pokušao da kupi pušku kalibra 5,6 milimetara, da bi nakon toga 3. marta to pokušao i u Walmartu.

Zaposleni u obe prodavnice rekli su mu da ne sme da kupi oružje zbog svojih godina, pa ih je tužio da krše zakon Oregona o diskriminaciji po osnovu godina starosti.

“Stojimo iza svoje odluke i planiramo da je branimo”, saopštio je glasnogovornik Walmarta Rendi Hengrouv.

Postoji pravni osnov za tužbu

Pucnjava na Floridi pokrenula je niz protesta, koje su predvodili neki preživeli učenici, tražeći da predstavnici u zakonodavnim telima saveznih država podignu minimalnu starosnu granicu za kupovinu oružja sa 18 na 21 godinu.

Iako se federalni zakoni protiv starosne diskriminacije u većini država primenjuju na osobe starije od 40 godina, zakoni Oregona zabranjuju bilo kakvu diskriminaciju te vrste pri prodaji robe svima starijima od 18 godina, pojasnio je profesor prava sa Stanforda Džon Donohju.

“Samo zbog tog neobičnog saveznog zakona postoji mogućnost podizanja ove tužbe”, istakao je.

Izvor: Agencije