Amerikanci bacaju polovinu kupljene hrane

Stanovnici SAD-a se praktično oslobađaju polovine kupljenih prehrambenih proizvoda (Business Wire)

Amerikanci svake godine bace skoro polovinu kupljene hrane u vrijednosti oko 165 milijardi dolara, potvrdili su najnoviji podaci američke nevladine ekološke organizacije Savjet za zaštitu prirodnih resursa (NRDC), dok je u isto vrijeme svaki šesti stanovnik vodeće ekonomije svijeta neuhranjen.

Prosječna četvoročlana američka porodica godišnje baci hranu vrijednu 2.275 dolara.

Iako se za proizvodnju hrane angažira 50 posto zemljišta i 80 posto neprerađene vode koja se troši u Sjedinjenim Američkim Državama, 40 posto prehrambenih proizvoda Amerikanci ne pojedu, već bace u smeće, što je više od devet kilograma dnevno po osobi, ističe se u izvještaju NRDC-a objavljenom u srijedu.

Proizlazi da Amerikanci svake godine “bace” ne samo 165 milijardi dolara, već i 25 posto ukupnih zaliha pitke vode, kao i ogromnu količinu nepotrebnih hemijskih sredstava.

Prosipanje novca u kanalizaciju

Skoro sva bačena hrana truli na deponijama, koje u ukupnim emisijama metana u SAD-u učestvuju sa skoro 25 posto.

Ukoliko bi stanovnici SAD-u uštedjeli makar 15 posto svojih obroka, svake godine bi moglo da se nahrani više od 25 miliona siromašnih Amerikanaca.

Četrdeset posto prehrambenih proizvoda Amerikanci ne pojedu, već bace u smeće, što je više od devet kilograma dnevno po osobi.

“Stanovnici SAD-a se praktično oslobađaju polovine kupljenih prehrambenih proizvoda. Na taj način veliki dio novca i dragocjenih prirodnih resura u suštini odlazi u kanalizaciju”, požalio se jedan od autora izvještaja Dan Handers, dodajući da Amerikanci bacaju deset puta više hrane nego, naprimjer, stanovnici jugoistočne Azije.

Eksperti su proračunali da prosječna četvoročlana američka porodica godišnje baci hranu vrijednu 2.275 dolara, s tim što je ta suma danas za 50 posto veća nego 70-ih godina.

Najveći dio bačene hrane su kvarljivi proizvodi, kao što su neprodato voće i povrće u prodavnicama. Međutim, hrana se često nađe u kontejneru ne zato što se pokvarila, već što se pokazala kao nepotrebna.

Razumna potrošnja – nacionalni cilj

Uzrok ovakvog stanja je, smatraju autori izvještaja, u činjenici da troškovi hrane čine tek neznatan dio budžeta američke porodice. Osim toga, proizvođačima ide u prilog da se veliki dio hrane baci, jer se na taj način povećava njihova prodaja.

Amerikanci svake godine “bace” ne samo 165 milijardi dolara, već i 25 posto ukupnih zaliha pitke vode.

Ovaj problem mora se riješiti na državnom nivou, uvjereni su eksperti NRDC-a, ukazujući da razumna potrošnja mora postati nacionalni cilj. Država mora potrošačima razjasniti rokove upotrebe artikala navedene na etiketama. Amerikanci često kupuju bajate proizvode i prinuđeni su da ih bace. Ovim bi se za 20 posto smanjila količina bačenih proizvoda.

Problem neracionalnog korištenja hrane uznemirava cio svijet. Prema podacima Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), svake godine se u svijetu baci više od milijardu tona prehrambenog otpada ili praktično trećina proizvedene hrane.

Izvor: Agencije