Amerikanci smatraju da se korupcija povećala s dolaskom Trumpa

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo da su tvrdnje Herberta Raymonda McMastera neutemeljene i neprihvatljive (EPA)

Amerikanci procenjuju kako je njihovo društvo danas korumpiranije nego pre dolaska na vlast predsednika Donalda Trumpa, pokazala je anketa objavljena u utorak.

Približno šest od deset ispitanika smatra kako se korupcija pojačala u posljednjih 12 meseci, nasuprot njih oko tri od deset, koliko je to smatralo u januaru 2016. godine, pokazalo je istraživanje Transparency Internationala.

Za 44 odsto ispitanih Amerikanaca korupcija je endemski problem Bele kuće, a u poređenju sa prethodnim istraživanjem, taj je postotak narastao za osam procenata.

Kao mesto korupcije u anketi se najčešće spominje Kongres.

U prošlogodišnjem istraživanju polovina Amerikanaca smatrala je kako vlada ne uspeva u borbi protiv korupcije, a u poslednjoj anketi takvih je 70 odsto.

Moguć sukob interesa

“Zvaničnici nisu uspeli [u svojim pokušajima] da izgrade poverenje u Washington i njegov kapacitet da služi građanima. Oni su još uvek percipirani kao predstavnici interesa korporativne elite”, istakla je Zoe Reiter, portparolka Transparencyja.

Anketa je provedena telefonskim putem na 1.005 ispitanika između oktobra i novembra, a standardna pogreška je 3,1 odsto.

Trump je, nakon preuzimanja dužnosti u januaru, svojoj deci predao svakodnevno upravljanje nad svojim kompanijama, ali je zadržao svoje udele u vlasništvu.

Njegovo poslovno carstvo prisutno je širom sveta, zbog čega mnogi kritičari tvrde kako je on u sukobu interesa.

Izvor: Agencije