Amnesty Francuskoj: Zaustavite prodaju oružja Saudijskoj Arabiji

AI od Macrona traži da izvrši pritisak na Bin Salmana da prekine opsadu koju je arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom nametnula civilima u Jemenu (Al Jazeera)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International upozorila je na posljedice konstantnog izvoza francuskog oružja u Saudijsku Arabiju, tvrdeći da Rijad koristi to oružje u Jemenu za zločine nad civilima.

Tokom simboličnih demonstracija koje je Amnesty International organizirao u ponedjeljak na Trgu ljudskih prava – Trgu Trocadero u glavnom gradu Francuske, Parizu, povodom posjete saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana toj državi, upućen je zahtjev francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da zaustavi izvoz francuskog oružja u Saudijsku Arabiju.

Također su tražili od njega da izvrši pritisak na Bin Salmana da prekine opsadu koju je arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom nametnula civilima u Jemenu.   

Pogoršanje ljudskih prava

Aktivisti Amnesty Internationala držali su u rukama fotografije i transparente kojima se upozorava na posljedice humanitarne krize u Jemenu, za koju odgovornom smatraju Saudijsku Arabiju. 

Amnesty International također upozorava na daljnje pogoršanje stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji otkad je Bin Salman proglašen prestolonasljednikom, u kontekstu politika koje su opisali kao represivne.

Zatražili su od francuskih vlasti da interveniraju te izvrše pritisak na Bin Salmana kako bi se osnovna ljudska prava u Kraljevini poštivala, zaustavilo uskraćivanje prava na slobodu izražavanja i zatvaranje aktivista u zatvore bez prava na pravično suđenje. 

Sylvie Brigot-Vilain, generalna direktorica francuskog ureda Amnesty Internationala, kazala je da Francuska treba zaustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji ako zna da ga ta država koristi za ratne zločine i kršenje međunarodnog humanitarnog prava. 

Izvor: Al Jazeera