Amnesty: ISIL ima ogroman arsenal oružja

Istražitelji su nailazili na metke toliko stare da države koje su ih proizvele više ne postoje (AP)

Organizacija Amnesty International (AI) je u obimnom izvještaju navela da pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) posjeduju ogroman i veoma raznovrstan arsenal oružja.

U izvještaju se navodi da borci te grupe koriste oružje i municiju koji su konstruirani ili proizvedeni u najmanje 25 zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Njemačku, Francusku, Kinu i Veliku Britaniju.

Istraživanja koje je obavila britanska nevladina organizacija Conflict Armament Research (CAR) u Iraku i Siriji pokazuju, također, da pripadnici ISIL-a imaju izuzetno velike i raznovrsne zalihe oružja.

ISIL se u nabavci oružja oslanja na iračko crno tržište, ali prvenstveno na oduzimanje oružja svojih neprijatelja.

Pripadnici ISIL-a nerijetko koriste američku opremu i vozila “Hummer”. Uglavnom se radi o opremi i vozilima zaplijenjenim od drugih pobunjeničkih grupa, a koji su ih ranije zaplijenili u drugim sukobima. 

Oružje NATO-a

U pitanju je, također, američko oružje opljačkano od iračke vojske, ali to nije jedini izvor snabdijevanja za ISIL.

Ostale zemlje iz kojih oružje dolazi su Rusija, dugogodišnji saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ali i drugi, koji se pojavljuju kao iznenađenje, kao što je sjevernokorejska municija pronađena u Siriji 2014. godine.

Istražitelji CAR-a su nailazili na metke toliko stare da države koje su ih proizvele više ne postoje, kao što je to slučaj sa čehoslovačkom municijom.

Kod boraca ISIL-a je nađena i iranska municija, a municija kojom je Saudijska Arabija snabdjela sirijske pobunjeničke grupe je na neki način dospjela u njihove ruke.

Istovremeno, na osnovu nekih snimaka može se vidjeti da borci ISIL-a imaju i oružje NATO-a, ali i ono koje datira iz vremena Hladnog rata i iz zemalja Varšavskog pakta.

Izvor: Agencije