Amnesty: Kairo nije zaštitio civile u Libiji

Amnesty kaže da je projektil ubio majku i njeno troje djece u dobi od tri do osam godina (Getty Images)

Egipat nije “preduzeo potrebne mjere opreza” kako bi zaštitio civile, kada je pokrenuo zračne udare u Libiji nakon ubistva 21 koptskih kršćana u Libiji, saopćila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

Amnesty je objavio svjedočenja očevidaca o udaru u kojem je ubijeno sedam civila u istočnom libijskom gradu Derna 16. februara.

U to vrijeme, egipatska vojska je saopćila da je izvršila napade na uporišta grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Udari su uslijedili nekoliko sati nakon što su borci lojalni ISIL-u objavili videosnimak u kojem navodno prikazuju ubistva Egipćana otetih ranije u Libiji.

U izjavi emitiranoj na državnoj televiziji, vojska je saopćila: “Zračni udari pogađaju mete [ISIL-a] precizno, a sokolovi naših zračnih snaga vratili su se u svoje baze sigurno.”

Međutim, fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju da je u napadima oštećeno nekoliko stambenih područja u Derni, te da je ubijeno sedam civila, među kojima i troje djece.

Amnesty prenosi svjedočenje očevidaca da je posljednji udar imao za cilj “civilno područje u naselju Sheiha al-Gharbiya”.

“Jedan projektil pogodio je četvorospratnu kuću porodice Al-Kharshoufi i tom prilikom ubio majku i troje djece u dobi između tri i osam godina. U napadu je ranjen otac i još jedno dijete”, navodi se u izjavi Amnestyja.

“Drugi projektil pogodio je ulicu između kuća, i prouzrokovao smrt još tri osobe.”

‘Nesrazmjeran’ odgovor

Hassiba Hadj Sahraoui, zamjenica direktora Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku, kazala je: “Ubistva sedam civila, od kojih je šest u svojim domovima, moraju se istražiti, budući da izgledaju nesrazmjerno”.

“Egipatske vlasti moraju javno otkriti detaljne informacije o svim zračnim udarima izvršenim u Derni 16. februara, uključujući ciljeve i mjere koje poduzima da se izbjegnu eventualne štete civilima”, kazala je ona.

“Čak i ako egipatska vojska vjeruje da su se borci nalazili u kući ili u blizini, trebali su izvršiti mjere predostrožnosti i identifikacije, kako bi se izbjegle ili barem minimizirale civilne žrtve.”

Libija je skliznula u haos nakon što je Muammar Gaddafi svrgnut i ubijen prije tri godine, dok privremene vlasti nisu uspjele staviti pod kontrolu milicije koje su se borile da svrgnu bivši režim.

Iskoristivši haos, ISIL je izvršio niz smrtonosnih napada.

Izvor: Al Jazeera