Amnesty: Okrutni uvjeti za migrante u Libiji

Migranti prisiljeni svoj život predati u ruke krijumčara koji vrše iznudu i napadaju ih, navodi Amnesty (EPA)

Nevladina organizacija za ljudska prava Amnesty International (AI) objavila je izvještaj u kojem navodi da se prema migrantima u Libiji okrutno ponaša i da se mnogi dovode u životnu opasnost prevozeći se brodovima preko Sredozemnog mora ka Evropi, gdje traže utočište.

Amnesty je ocijenio da se položaj migranata znatno pogoršao od pobune 2011. godine, kada je svrgnut libijski vođa Muammar Gaddafi, s obzirom na to da se sada u zemlji bore moćne milicije za libijsku naftu, uz postojanje dvije vlade.

Libija je, navodi Amnesty, godinama bila stanica za mnoge Afrikance na putu za Evropu, a tuda sada prolaze i sirijske izbjeglice, koje bježe od rata u svojoj zemlji.

Philip Luther iz Amnesty Internationala kaže da su za migrante uvjeti u Libiji izuzetno loši, da tamo vlada bezakonje i da se u zemlji vode oružani konflikti.

Postupci krijumčara

Krijumčari ljudi razvili su u Libiji unosan posao, a valovi migranata se povećavaju u toplim mjesecima, kada su na Sredozemnom moru bolji uvjeti, dodaje.

Luther kaže da su migranti prisiljeni svoj život predati u ruke krijumčara koji vrše iznudu i napadaju ih, navodi agencija Tanjug.

Direktor Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku Luther pozvao je Evropsku uniju da angažira više brodova na Mediteranu i da stane na put onima koji zloupotrebljavaju ljude u nevolji.

Poziv Tunisu i Egiptu

Amnesty je pozvao Tunis i Egipat da olakšaju restrikcije na svojoj granici s Libijom i tamo migrantima daju utočište, umjesto da idu na opasna putovanja morem ka Evropi.

U svom izvještaju pod naslovom “Libija je puna okrutnosti” iznose se detaljna svjedočenja o maltretiranju migranata.

U izvještaju se kritizira i libijska politika da se ilegalni migranti drže u prihvatnim centrima, gdje su, kako navodi AI, očajni uvjeti.

Libijski zvaničnici, koji se žale na nedostatak sredstava, rekli su da je 7.000 ilegalnih migranata smješteno u 16 prihvatnih centara širom zemlje, gdje čekaju deportaciju.

Izvor: Agencije