Amnesty: Zatvoreni saudijski aktivisti su mučeni i seksualno zlostavljani

Prema Amnesty Internationalu, Saudijska Arabija drži mnoge aktiviste u zatvoru bez optužbi i zakonskog branitelja (AP)

Saudijski aktivisti, među kojima su i žene, zatočeni ove godine u akciji vlasti iz Rijada, seksualno su zlostavljani i mučeni tokom ispitivanja, objavio je Amnesty International.

Od maja, monarhija je zadržala najmanje deset žena i sedam muškaraca pod krinkom nacionalne sigurnosti, zbog njihovih aktivnosti po pitanju ljudskih prava.

Među njima su i Loujain al-Hathloul, Eman al Nafjan i Aziza al-Yousef, osobe koje su učestvovale u decenijama dugoj kampanji za ukidanje zabrane ženama da voze, dok u junu ove godine vlasti nisu povukle taj potez.

Aktivisti, koji su zadržani u zatvoru u Dhahbanu na obali Crvenog mora, bili su podvrgnuti elektrošokovima i šibanju, nakon čega neki od njih nisu mogli niti stajati, niti hodati, tvrdi Amnesty u danas objavljenom izvještaju, oslanjajući se na svjedočenja tri osobe.

Najmanje jedan aktivist je okačen na strop, dok je jedna od pritvorenih žena seksualno napastvovana od strane maskiranih osoba koje su je ispitivale, navodi se u saopštenju grupe iz Velike Britanije.

Mnogi od uhapšenih su bili optuženi za „ugrožavanje sigurnosti i pružanje pomoći neprijateljima države“.

Neki su potom pušteni, ali ostali su i dalje u zatvoru, uključujući i al-Yousef, umirovljenu profesoricu sa Univerziteta kralja Sauda u Rijadu.  

Izvještaj Amnestyja stiže u jeku kritika na račun Saudijske Arabije zbog ubistva Jamala Khashoggija, novinara i kritičara saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, u saudijskom konzulatu u Istabulu 2. oktobra, koji je uveo azijsku monarhiju u jednu od najvećih kriza.

Grozna fizička patnja

„Samo nekoliko sedmica nakon nemilosrdnog ubistva Jamala Khashoggija, ovi šokantni izvještaji o torturi, seksualnom napastvovanju i drugim oblicima zlostavljanja, ako budu potvrđeni, predstavljaju novu tešku povredu ljudskih prava od strane saudijskih zvaničnika“, kaže Lynn Maalouf, direktor istraživanja Amnesty Internationala za Bliski istok.

Aktivisti, ne samo što su zatvoreni zbog „miroljubivog izražavanja svojih pogleda“, već su dodatno bili izloženi groznoj fizičkoj patnji“, dodala je Maalouf.

Neki od zatvorenih aktivista imali su nekontrolisano drhtanje ruku i ožiljke po tijelima, dok je jedan navodno u nekoliko navrata pokušao izvršiti samoubistvo u zatvoru, tvrdi Amnesty.

Mnogi od aktivista su držani iza rešetaka bez optužbi ili zakonskih branitelja, dodaje se u izvještaju.

Al-Hathloul, aktivistkinja u kasnim 20-tim godinama je, nakon hapšenja u maju, oko tri mjeseca držana u samici, rekla je za Associated Press njoj bliska osoba.

Ona je prisilno vraćena u Saudijsku Arabiju ranije ove godine iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje je studirala.

Njen suprug, koji je također silom vraćen u Saudijsku Arabiju, ali iz Jordana, gdje je radio, bio je prisiljen da se razvede od nje, dodala je osoba koja je odlučila govoriti pod uslovom da joj se ne spominje ime, zbog rizika od posljedica.

Saudijske vlasti nisu komentarisale izvještaj Amnestyja.

Rijad je u prošlosti negirao da pribjegava mučenju, te je naglašavao da su hapšenja obavljena na temelju “sumnjivih kontakata sa osobama iz inostranstva i nuđenja finansijske podrške vanjskim neprijateljima”.

Izvor: Al Jazeera