Analitičar: Najveća saudijska diplomatska kriza od 11. septembra

Saudijski novinar Jamal Khashoggi je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i od tada mu se gubi svaki trag (AP)

Marwan Kabalan, direktor za politiku i analizu Arapskog centra za studije istraživanja i politike čije je sjedište u Dohi, kaže kako su kritike i pritisak nastali zbog ubistva Jamala Khashoggija dovele do „najozbiljnije diplomatske krize za Saudijsku Arabiju od 11. septembra 2001. godine“.

„Saudijska priča neće biti uvjerljiva za mnoge“, istakao je on za Al Jazeeru.

„Veoma je teško vjerovati kako je tim za ubistva došao u Istanbul samo kako bi razgovarao sa Khashoggijem.“

On je istakao i povezanost Rijada i Washingtona.

„Mislim da [Saudijci] mogu pomisliti kako su uz pomoć prijatelja iz Washingtona – a govorim o predsjedniku Donaldu Trumpu koji pokušava im osigurati izlaz iz cijele situacije – blizu okončanja cijelog slučaja“, dodao je Kabalan.

„No, mislim da nije takva situacija je sve veoma ovisi o tome da li će Turci prihvatiti ovu [saudijsku priču]. Turci mogu imati svoju verziju šta se desilo u konzulatu.“

Fizički obračun

Saudijski novinar Jamal Khashoggi je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i od tada mu se gubi svaki trag.

Turski mediji su posljednjih sedmica objavljivali detalje dešavanja u diplomatskom predstavništvu Saudijske Arabije, petnaestočlanom „timu ubica“, te mučenju, ubistvu Khashoggija, te kako je njegovo tijelo poslije raskomadano.

Saudijski zvaničnici su u ranim jutarnjim satima subote objavili kako je on ubijen uslijed „fizičkog obračuna“ sa ljudima u konzulatu.

Izvor: Al Jazeera