Anastasiades: Kipar neće izaći iz eurozone

Anastasiades: Ni na koji način nećemo eksperimentirati s budućnošću naše zemlje (Reuters)

Kipar neće napustiti euro, izjavio je u petak kiparski predsjednik Nicos Anastasiades, uvjeravajući sunarodnjake da je Vlada uspjela obuzdati finansijsku situaciju nakon postizanja sporazuma sa Evropskom unijom.

“Nemamo namjeru napustiti euro”, rekao je Anastasiades na konferenciji za državne službenike. “Ni na koji način nećemo eksperimentirati s budućnošću naše zemlje”, dodao je.

Kiparski predsjednik kritizirao je ostale zemlje eurozone, optuživši ih za “dosad neviđene zahtjeve koji su prisilili Kipar da postane eksperiment”.

Pod pritiskom zajmodavaca “trojke”, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije i Evropske centralne banke (ECB), Kipar je u ponedjeljak pristao na drakonsko smanjenje svog bankovnog sektora u zamjenu za paket pomoći vrijedan 10 milijardi eura.

Ograničenja štedišama

Prvi put od početka krize u Evropskoj uniji štediše u bankama su prisiljene snositi dio troškova plana kojim se namjerava spasiti Kipar od bankrota i osigurati njegov ostanak u eurozoni.

“Izbjegli smo bankrot”, rekao je Anastasiades. “Uprkos tragičnosti situacije uspjeli smo obuzdati opasnost”, ocijenio je.

Kiparske banke u četvrtak ponovno su počele sa radom, nakon što su bile zatvorene 12 dana tokom pregovora u vezi s paketom međunarodne pomoći.

Klijentima je dozvoljeno da podignu do 300 eura u gotovini. 

Plaćanje kreditnim ili debitnim karticama u inostranstvu je ograničeno na 5.000 eura dnevno, bez mogućnosti unovčavanja čekova.

Izvori: Al Jazeera i agencije