Andrej Plenković uporedio Brunu Esih s Josephom Goebbelsom

Bruna Esih je zbog Marakeškog sporazuma poručila Andreju Plenkoviću kako hrvatski narod od njega očekuje da bude državnik (EPA)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković se osvrnuo na istup zastupnice Neovisnih za Hrvatsku Brune Esih, koja ga je oštro kritizirala zbog Marakeškog sporazuma, rekavši kako bi se ona “u nekim drugim vremenima mogla kandidirati za ministricu narodnog prosvjetiteljstva i propagande”.

Esih je zbog Marakeškog sporazuma poručila Plenkoviću kako hrvatski narod od njega očekuje da bude državnik koji će ipak reći “ne” tihom i perfidnom ratu objavljenom evropskim suverenim nacijama, pa tako i Hrvatskoj, prenosi Hina.

“Vaši sadašnji izbori oblikuju našu budućnost, a u ovom ratu, gospodine premijeru, anemija vam nije opravdanje”, kazala je.

‘Greška što je zastupnica’

“Nije me iznenadila. To je već stil te male strančice, u kojoj bi se ona, u nekim drugim vremenima i drugim zemljama, mogla kandidirati za ministricu narodnog prosvjetiteljstva i propagande. Čita pitanje i reakciju na pitanje, što djeluje patetično, a sadržaj je bio neargumentiran”, rekao je Plenković novinarima.

Pritom je, kako prenosi agencija Hina, aludirao na Josepha Goebbelsa, koji je bio ministar narodnog prosvjećenja i propagande u Trećem Reichu.

“Tipičan primjer najnižeg populizma i stvaranja loše atmosfere kod dijela birača pozivajući se na narod. Ali, hrvatski narod je pametan, ima filtere i ne podliježe onima koji stvaraju paniku. U političkom smislu jadno i jako loše”, ocijenio je Plenković njen istup.

Ponovno je priznao da je njegova velika greška što je Esih postala saborska zastupnica.

Potvrda u decembru u Maroku

“Apsolutno”, odgovorio je Plenković na pitanje je li i njegova greška što je Esih u Hrvatskom saboru, dodavši kako je to velika greška, ali na greškama se uči.

Marakeški sporazum je Globalni kompakt Ujedinjenih naroda o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama.

Proces izrade Globalnog kompakta počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. godine, koju su prihvatile sve 193 zemlje članice UN-a, s izuzetkom Sjedinjenih Američkih Država, koje su se povukle, a trebao bi biti potvrđen u Maroku u decembru, zbog čega se naziva i Marakeškim sporazumom.

Izvor: Agencije