Android dominira, Galaxy S7 najprodavaniji

Sve više korisnika Androida u svijetu (Reuters)

Kantar Wordpanel je međunarodna kompanija koja se bavi istraživanjem tržišta, sa posebnim fokusom na ono što ljudi kupuju, šta konzumiraju i šta se krije iza tog ponašanja.

Posljednji podaci koje su objavili njeni analitičari, ukazuju da je Android OS u prošlom kvartalu na području EU5 ostvario udio od 76,5 posto, odnosno rast od šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Oznaka EU5 odnosi se na pet najvećih tržišta u Evropi, odnosno na Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Španiju.

Android dominira i u SAD-u [Kantar Worldpanel]

U drugim dijelovima svijeta najviše Android telefona prodaju Samsung i Huawei, a u SAD-u im je opasan konkurent postao LG koji čini 15,1 posto udjela u prodaji uređaja na Googleovom OS-u. U SAD-, Android OS ostvario je udio od 68,5 posto, daleko ispred iOS-a koji ostvaruje udio od 29,3 posto.

Najprodavaniji pametni telefon je postao Galaxy S7 (11.1 posto), dok je iza njega iPhone 6s s nekih 10 posto,

Analitičari Kantara predviđaju da Huawei želi stići na drugo mjesto najprodavanijih pametnih telefona iza Samsunga, ali da bi to postigli moraju znatno ojačati na američkom tržištu gdje ostvaruju udio od samo jedan posto.

Izvor: Kantar Worldpanel i agencije