Andrzej Duda novi predsjednik Poljske

Duda je kandidat opozicijske desne stranke "Pravo i pravda", koju vodi Jaroslaw Kaczynski (EPA)

Konzervativni kandidat Andrzej Duda pobijedio je sa 53 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora u Poljskoj, održanom u nedjelju, ostavivši iza sebe dosadašnjeg predsjednika desnog centra Bronislawa Komorowskog, koji je dobio 47 posto glasova, pokazale su izlazne ankete, prenose agencije.

Duda (42) je kandidat opozicijske desne stranke Pravo i pravda (PiS), koju vodi Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog.

Komorowski je nakon objavljivanja izlaznih anketa priznao poraz i čestitao svome protivniku, prenosi Hina od agencije Reuters.

U prvom krugu održanom prije dvije sedmice Duda je osvojio 34,7%, a Komorowski 33,7% glasova.

Bilo je to iznenađenje jer je Komorowski (62) – kandidat vladajuće Građanske platforme, koji je postao predsjednik 2010. na izborima nakon pogibije Lecha Kaczynskog u avionskoj nesreći u Rusiji – imao veliku prednost u anketama.

Ograničene ovlasti

Ankete su uoči drugog kruga prednost davale Dudi od dva do četiri posto glasova.

Iako su predsjedničke ovlasti ograničene, svi se stručnjaci slažu da će predsjednički izbori utjecati na predizbornu utrku za parlamentarne izbore koji se održavaju najesen.

Dudina pobjeda na predsjedničkim izborima znatno će poboljšati izglede vođe PiS-a Jaroslawa Kaczynskog da ponovno bude imenovan premijerom, nakon osmogodišnje vladavine liberalne Građanske platforme.

Kaczynski, poučen iskustvom poraza od Komorowskog prije pet godina, u predizbornoj kampanji bio je iznimno suzdržan i sve je karte bacio na mladog i dinamičnog Dudu.

Obojica kandidata uoči drugog kruga putovala su zemljom i održavala skupove do posljednjeg trenutka kampanje.

Dosadašnji predsjednik ponavljao je da je Poljskoj mjesto u EU i NATO-u, što je garancija njene sigurnosti i napretka, dok je njegov suparnik govorio da su mu nacionalni interesi na prvom mjestu i još jednom obećao da će sniziti dob za penziju sa 67 na 65 godina i smanjiti poreze.

Izvor: Agencije