Angel Maria Villar treći kandidat za šefa UEFA-e

Villar je kažnjen jer nije sarađivao u istrazi o malverzacijama tokom izbora domaćina SP-a 2018. (EPA)

Španac Angel Maria Villar, koji se trenutno nalazi u ulozi vršitelja dužnosti predsjednika Evropske nogometne federacije, umjesto suspendiranog Michela Platinija, službeno je obznanio svoju kandidaturu za novog predsjednika UEFA-e, koji će biti izabran na zasjedanju u Atini 14. septembra.

Villar je tako postao treći kandidat za dužnost vodećeg čovjeka nogometa na Starom kontinentu, nakon što su kandidature prethodno objavili Holanđanin Michael van Praag i Slovenac Aleksandar Čeferin.

Španski nogometni zvaničnik, koji je već 27 godina na čelu Španskog nogometnog saveza, u dva navrata, 1992. i 2002. godine, biran je na mjesto potpredsjednika UEFA-e.

Kazna i ukor

Od oktobra 2015. godine i suspenzije Platinija, Villar je postao vršitelj dužnosti predsjednika UEFA-e, ali ni sam nije izbjegao sankcije povezane s korupcijom unutar krovne nogometne organizacije.

Samo mjesec nakon što je izabran kao Platinijev privremeni nasljednik, Villar je kažnjen sa 25.000 franaka i ukorom Etičke komisije FIFA-e, zato što nije sarađivao u istrazi o malverzacijama u procesu izbora domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine.

Izvor: Agencije