Angela Merkel: Dosta je života iza ograda

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je istočnoevropske vlade koje odbijaju prihvatiti izbjeglice (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je istočnoevropske vlade koje odbijaju prihvatiti izbjeglice, optužujući ih da podliježu predrasudama i da ignoriraju vlastitu historiju, javio je u četvrtak website Politico.

Merkel je dala te izjave na sastanku iza zatvorenih vrata s poslanicima iz Narodne stranke desnog centra prije nego što su se ona i francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu zajednički obratili Evropskom parlamentu u srijedu, prenosi Reuters.

Konzervativna njemačka čelnica osudila je odgovor mađarskih, čeških, slovačkih i nekih baltičkih zemalja, ne imenujući ih, na evropsku izbjegličku krizu, rekavši da bi oni trebali i sami znati kakav je život iza ograda.

“Mi, istočni Evropljani – i sama se ubrajam u istočne Evropljane – mi smo uvidjeli da izolacija ne pomaže”, navodi Politico riječi Angele Merkel, koja je odrastala u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj.

‘To nije moja Evropa’

“Izbjeglice neće biti zaustavljene ako mi jednostavno gradimo ograde, i ja sam već dovoljno živjela iza ograde. Oni koji se smatraju dovoljno sretnim da su doživjeli kraj Hladnog rata sada misle da čovjek može potpuno ostati izvan određenih dešavanja globalizacije. To me iznenađuje kao veoma čudan stav”, kazala je kancelarka.

Konzervativni mađarski čelnik Viktor Orban i slovački premijer lijevog centra Robert Fico napali su Merkel zbog otvaranja njemačke granice za sirijske izbjeglice, rekavši da je ona pokrenula val migranata s kojim se Evropa ne može nositi i koji prijeti njenim “kršćanskim vrijednostima”.

Njemačka kancelarka je odbacila takvu argumentaciju.

“Neprihvatljivo je da imamo slobodan protok roba i ljudi, ali da neke zemlje kažu – ‘mi ne možemo tako, mi ne možemo prihvatiti Sirijce, jer još nismo spremni’. Kada neko kaže – ‘To nije moja Evropa, ja neću prihvatiti muslimane’, moram reći da se o tome ne može pregovarati. Ko smo mi da branimo kršćane širom svijeta ako kažemo da nećemo prihvatiti muslimana ili džamiju u našoj zemlji? To neće ići”, navodi Politico riječi Angele Merkel.

Izvor: Agencije