Angela Merkel na udaru ʽgrađana Reichaʼ

Grupa Reichsburger prijavila Merkel i Gaucka pri međunarodnom dužničkom registru UCC kao dužnike (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik te zemlje Joachim Gauck našli su se na udaru desno orijentiranog pokreta Reichsburger (Građani Reicha), koji, kako je saopćilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, nastupa sve agresivnije.

Njemačka Vlada potvrdila je navode javnog servisa MDR po kojem je grupa Reichsburger, nakon što je isti postupak provela nad brojnim sudijama, sudskim izvršiteljima i drugim pripadnicima državnog aparata, i nad njemačkom kancelarkom i predsjednikom države, primijenila “Malteški trik”.

Radi se o postupku po kojem pripadnici te grupe pri međunarodnom dužničkom registru UCC u Washingtonu prijave neku osobu, u ovom slučaju Merkel i Gaucka, kao dužnike.

Grupa ‘uznemiravajući faktor’

Nakon toga, navodno, pravo na dug prebace na jednu od kompanija za utjerivanje duga na Malti, koje tada sudskim putem pokušavaju od žrtve utjerati navodni dug.

Iako lažni zahtjevi postanu u pravilu odmah vidljivi, radi se o uznemiravanju pojedinaca, u ovom slučaju najviših predstavnika države, što ima za cilj demonstrativno pokazivanje poricanje državnosti Savezne Republike Njemačke, što je i osnovni cilj tih grupa.

Njemačka Vlada je u srijedu saopćila kako grupa Reischsbuerger postaje sve više “uznemiravajući faktor”, prenosi dnevni list Thueringer Zeitung.

“Pokretu Reichsburger je u više navrata pošlo za rukom uzrokovati pomutnju i ometati državne službenike u njihovom radu. Osim toga, siju nepovjerenje u državne institucije kod lakovjernih građana”, navodi se u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova izdanog, na zahtjev zastupničkog kluba stranke Ljevica u njemačkom Parlamentu.

Grupa Reichsburger priznaje granice Reicha u granicama od 1914. godine, odnosno 1937. godine, i Njemačku smatraju “izmišljotinom” saveznika nakon Drugog svjetskog rata.

Bliski neonacističkoj sceni

Pripadnici grupe posjeduju vlastite lične karte, koje dijele putem interneta, ne plaćaju porez i prekršaje, poput kazna za parkiranje.

Protiv vlasti se bore i dugim dopisima, žalbama i zahtjevima, a cilj im je zatrpavanje općinskih i gradskih službi poslom.

Neki dijelovi ovog pokreta bliski su neonacističkoj sceni, a poriču i holokaust, što je u Njemačkoj krivično djelo.

Pripadnici te grupe najčešće upadaju u oči zbog uvreda, prisile, širenja nacionalne netrpeljivosti, krivotvorenja ličnih dokumenata, ali i ucjena i nanošenja tjelesnih povreda.

Zbog nedozvoljene upotrebe nacionalnog simbola saveznog orla na svojim dokumentima, Savezni ured Njemačke za upravu u Kelnu vodi proces protiv grupe.

Izvor: Agencije