Angela Merkel na vrhuncu popularnosti

Merkel je postigla svoj najbolji rezultat od septembra 2009. godine (Getty Images)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je najpopularniji njemački političar i njenim radom je čak 71 posto Nijemaca zadovoljno, što je njen najbolji rezultat od 2009. godine, pokazala je anketa televizije ARD-DeutschlandTrend, po kojoj je njen “izazivač”, socijaldemokrata Peer Steinbrueck, sa 37 posto, daleko i iza nje i iza drugih političara.

Merkel sa svojih 71 posto “zadovoljnih” Nijemaca je, prema DeutschlandTrendu, za šest posto popravila svoj imidž u odnosu na početak januara i pritom postigla svoj najbolji rezultat od septembra 2009. godine.

Odmah iza Merkel, na drugom mjestu, nalazi se najstariji njemački ministar i jedini koji je od pada Berlinskog zida neprekidno na ministarskim pozicijama, ministar finansija Wolfgang Schauble, također iz redova kancelarkine Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Treće mjesto dijele ministar odbrane Thomas de Maiziere (CDU) i Hannelore Kraft, šef vlade Sjeverne Rajne Vestfalije, koja je iz Steinbrueckove Socijaldemokratske partije (SPD).

Velika koalicija

Kada bi Nijemci direktno mogli birati kancelara, na izborima 22. septembra ove godine bi za Merkel glasalo čak 59 posto Nijemaca, a za Steinbruecka 28 posto, pokazuje DeutschlandTrend.

Steinbrueck je krajem prošle godine rekao da njemački kancelari zarađuju premalo, u odnosu na mnoge druge poslove u kojima nema tolike odgovornosti, i da u pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji gotovo svaki direktor banke zarađuje više od kancelarke, što je izazvalo brojne kritike, čak i u redovima njegovih socijaldemokrata.

Nijedan od ova dva politička bloka nema dovoljnu većinu za formiranje buduće vlade, pa su zato spekulacije o tome ko bi u narednom četverogodišnjem mandatu mogao voditi 82-milionsku naciju već počele.

Steinbruecku ni ankete, ni analitičari, ni mediji ne prognoziraju pobjedu nad Merkel.

Njemačka ozbiljno ulazi u šarenilo predizborne kampanje u kojoj su sve špekulacije o postizbornim koalicijama moguće, a “velika koalicija” kancelarkinih demokršćana i Steinbrueckovih socijaldemokrata, kakvu je Merkel već jednom vodila, važi, možda, i kao vjerovatna.

Izvor: Agencije