Angela Merkel za zabranu burke u Njemačkoj

Podrška zabranama potpunog pokrivanja lica sve je veća u Evropi od 2011. godine (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u utorak na zabranu nošenja burki u Njemačkoj i dodala kako će ona podržati opću zabranu vela koji pokriva lice, prenose agencije.

“Pokrivanje lica u potpunosti mora se zabraniti svuda gdje je to zakonski moguće”, rekla je ona na kongresu svoje Kršćansko-demokratske unije u gradu Essenu.

Nakon ove izjave uslijedio je aplauz delegata u sali, prenose njemački mediji.

Ona je potom naglasila kako je odlučna osigurati da se ne ponovi veliki priliv izbjeglica i migranata, kakav je zabilježen prošle godine.

“Takva situacija ne smije se ponoviti. To je bio i ostao naš i moj politički cilj”, rekla je Merkel.

Zakoni širom Evrope

Thomas de Maiziere, njemački ministar unutrašnjih poslova i jedan od najbližih saveznika Angele Merkel, u augustu je iznio prijedlog za djelomičnu zabranu burke.

Tada je rekao kako bi se zakon provodio “na mjestima gdje je neophodno zbog našeg društva”, uključujući vladine urede, škole, univerzitete, sudnice, kao i najavljene demonstracije.

Podrška zabranama potpunog pokrivanja lica sve je veća u Evropi od 2011. godine, kad je Francuska uvela takav zakon, a potom su uslijedili zakoni u Belgiji, Bugarskoj, Holandiji i dijelovima Švicarske.

Izvor: Agencije