Angelina Jolie u posjeti izbjeglim Rohinjama

Angelina Jolie
Iako je ovo prva posjeta glumice Bangladešu, Jolie se s Rohinjama već susrela u Mijanmaru i Indiji (Reuters)

Holivudska glumica i specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda za izbjeglice Angelina Jolie u ponedjeljak je posjetila najveće naselje izbjeglica na svijetu u Bangladešu, dom za više od milijun pripadnika muslimanske manjine Rohinja u Bangladešu, s ciljem vraćanja njihova bijega u oči javnosti uoči UN-ovog poziva za 920 milijuna dolara pomoći.

Više od 730.000 Rohinja prije 18 mjeseci pobjeglo je iz većinski budističkog Mjanmara nakon akcija vojske, koje su istražitelji UN-a prozvali “etničkim čišćenjem”.

Oni danas žive u kampovima u susjednom Bangladešu te se čini kako će tamo ostati.

Glasnogovornik Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) rekao je kako će Jolie, posebna izaslanica organizacije, provesti tri dana u kampovima kako bi procijenila potrebe Rohinja i izazova s kojima se Bangladeš nosi kao zemlja domaćin.

Glumica će se susresti i s premijerkom Bangladeša Sheikh Hasinom, koja je dobila pohvale međunarodne zajednice jer je obećala da neće vraćati Rohinje u Mjanmar suprotno njihovoj volji, prenosi Hina.

Poziv za prikupljanje sredstava

Jolie će se sastati i s ministrom vanjskih poslova Abdulom Momenom.

Glasnogovornik UNHCR-a kazao je kako će se njezini razgovori usredotočiti na “potrebu za sigurnim i održivim rješenjima za bijeg jedne od najprogonjenijih manjina na svijetu”.

Istaknuo je kako se posjet događa uoči novog poziva za prikupljanje 920 milijuna dolara kako bi se zadovoljile temeljne potrebe Rohinja.

Iako je to prvi posjet glumice Bangladešu, s Rohinjama se već susrela u Mjanmaru i Indiji.

Više od 700.000 Rohinja izbjeglo je u susjedni Bangladeš od kolovoza 2017. zbog kampanje nasilja nad njima koje je uslijedilo nakon nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mjanmaru, većinom budističkoj zemlji.

Izvor: Agencije