Angelinin film se neće gledati u Banjoj Luci

Film ne zadovoljava kriterije (AFP)

Redateljski prvijenac Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda” neće biti prikazan u banjalučkim kinima od 16. februara kako je planirano, a razlog je „nezainteresovanost publike za ovo ostvarenje”, rekao je za srbijanski list Blic Vladimir Ljevar, distributer ovog filmskog ostvarenja za Republiku Srpsku i direktor banjalučkog Multipleksa Palas.

A potom je objasnio i “nezainteresovanost publike”:

“Taj film definitivno neće biti prikazan u Banjoj Luci i to je moja odluka. Ja određujem šta će igrati u Palasu, a šta ne”, rekao je Ljevar.

Prema pisanju Blica, Ljevar se upitao i “ko hoće da gleda smeće od tog filma ovdje”?

“Smatram da ne postoji dovoljno interesovanje za to. Naš bioskop prikazuje samo one filmove koje će ljudi gledati. Film nije zabranjen, već niko nije zainteresovan”, istakao je Ljevar.

Vlasnik banjalučkih kina je dodao kako je film pogledao i da može potvrditi da on nema umjetničku vrijednost.

“Nema nikakve veze sa umjetničkom etničkim djelom. Ako zanemarimo političku notu, to ostvarenje je opet smeće”, naveo je Ljevar. 

Film nagrađen u SAD-u

Udruženje američkih producenata (PGA) dodijelilo je u decembru 2011. ovom  filmu nagradu “Stanley Kramer” namijenjenu filmovima koji se bave društvenim pitanjima.

Film, u kojem glume brojni glumci iz regije, govori o ljubavi između Srbina i Bošnjakinje prije rata u Bosni koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Oni se u ratu sreću pod drugim okolnostima kada je on oficir, a ona njegov zatočenik.

Sarajevska premijera “U zemlji krvi i meda” zakazana je za 14. februar, a film je ekskluzivno prikazivan u bh. prijestolnici u januaru.

Jolie, koja je dobila počasno Srce Sarajeva na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, najavila je ponovnu posjetu Sarajevu.

Izvor: Agencije