Angelu Merkel zabrinjava gradnja židovskih naselja

Angela Merkel, Mahmoud Abbas
Merkel se u Berlinu sastala s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da je zabrinuta izraelskom izgradnjom naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što, prema njenim riječima, potkopava napredak u postizanju rješenja s dvije države između Izraela i Palestinaca.

Izrael gradi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu, koje je zaposjeo u ratu 1967. godine i drži ih pod okupacijom gotovo 50 godina, na području na kojem Palestinci žele ostvariti svoju državu i prijestolnicu.

“Kao i ranije, ne vidim nikakvu razumnu alternativu cilju postizanja rješenja s dvije države”, kazala je njemačka kancelarka uoči razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Berlinu.

“I izraelski i palestinski narod imaju pravo živjeti u miru i sigurnosti i nijedna druga opcija ne može to doista i ostvariti”, kazala je Merkel, kako prenosi Hina.

Odgođen susret dviju vlada

Komentari njemačke kancelarke u suprotnosti su s nedavnim opaskama američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izrazio određene rezerve u vezi s rješenjem s dvije države.

Američki predsjednik pozvao je nedavno u posjet palestinskog čelnika Abbasa.

Njemačka kancelarka kazala je da izgradnja naselja predstavlja “prepreku rješenju sukoba” te je istaknula da je “vrlo zabrinuta razvojem događaja na Zapadnoj obali, koji vodi rušenju temelja za rješenje s dvije države”.

Njemačka i izraelska vlada trebale su se sastati u svibnju, no susret je odgođen usljed rastućih frustracija Berlina zbog aktivnosti na izgradnji židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Agencije