Ankara će otvoriti koridor kurdskim borcima

Kurdski borci su na granici sa Sirijom čekali dozvolu Vlade Turske (Anadolija)

Turska je kazala da će pomoći iračkim kurdskim borcima da pređu granicu te zemlje kako bi se pridružili kurdskim snagama koje brane sirijski grad Kobani od boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Mi pomažemo snagama Pešmerga da pređu u Kobani”, kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu novinarima u Ankari u ponedjeljak, dodavši da su razgovori o tom pitanju vode, ne dajući dodatne pojedinosti. 

Kurdski borci su na turskoj strani granice čekali ovu odluku otkako su počeli napadi ISIL-a na Kobani, javio je reporter Al Jazeere.

Ova izjava uslijedila je nekoliko sati nakon što je objavljeno da je američka vojska zračnim putem dopremila oružje i potrepštine za kurdske borce koji brane sirijski grad Kobani od boraca ISIL-a.

Kurdski borci u gradu Kobaniju na sirijsko-turskoj granici koji odolijevaju napadima ISIL-a s olakšanjem su u ponedjeljak dočekali prve pošiljke oružja koje im je iz zraka bacila američka vojska, javljaju agencije.

Zračni udari

AFP podsjeća da su kurdski borci iz Jedinica narodne zaštite (YPG), zahvaljujući zračnim udarima koalicijskih snaga predvođenih Sjedinjenim Državama, uspjeli zaustaviti napredovanje ISIL-a, ali da je grad i dalje pod opsadom.

SAD je počeo provoditi zračne udare protiv ISIL-a u Iraku u augustu i otprilike mjesec dana kasnije je počeo bombardirati tu militantnu grupu u susjednoj Siriji.

“To oružje će biti od velike pomoći borcima YPG-a u borbi protiv ISIL-a”, izjavio je glasnogovornik kurdskih snaga Redur Xelil. Tri američka transportna aviona C-130 bacila su u zoru 27 paketa oružja i medicinskih potrepština sirijskim Kurdima, koji kontroliraju polovinu grada, navodi Hina.

Ravnoteža snaga

Sirijska opservatorija za ljudska prava je ocijenila da bi “se u svijetlu najnovijih događanja ravnoteža snaga mogla promijeniti”.

Prije američke akcije, predsjednik Barack Obama je o namjeri da se sirijskim Kurdima u Kobaniju dostavi vojna pomoć iz zraka obavijestio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“ISIL je zajednički neprijatelj SAD-a i Turske”, kazao je visoki američki izvor.

Ankara, međutim, ne vjeruje sirijskim Kurdima zbog njihove povezanosti s turskim Kurdima koji su desetljećima vodili pobunu u Turskoj u kojoj je izgubilo život 40.000 ljudi.

Erdogan se u nedjelju ponovo oglušio o pozive da njegova zemlja kurdskim borcima u Kobaniju dostavi pomoć u oružju.

Umjesto toga je glavnu kurdsku Stranku demokratskog jedinstva (PYD) u Siriji, s YPG-om kao njenim vojnim krilom, optužio da je “teroristička organizacija” povezana s Radničkom strankom Kurdistana (PKK).

Izvor: Al Jazeera i agencije