Ankara postaje jedno od ključnih čvorišta svijeta

Iz brojnih razloga je Ankara, iako glavni grad Turske, dugo bila u sjeni Istanbula. Međutim, u posljednjoj deceniji – mnogo toga se promijenilo.

„Istanbul kao New York, Ankara kao Washington“, ovako Bekim Muftarević, direktor na jednom od kanala turske državne televizije TRT, opisuje poziciju dva najveća turska grada. Rodom iz Sjenice, Muftarević sa suprugom Saidom, koja je porijeklom iz Pljevalja, i njihovo troje djece živi u Ankari više od dvije decenije.

Kaže kako jasna vizija razvoja ovog dijela Turske postoji, te da će Ankara postati jedno od ključnih svjetskih putnih čvorišta.

„Ankara već polako počinje sa svojom mrežom ultrabrzog voza da u populaciji dostiže 17 miliona koliko ima Istanbul, u Ankari imate tih pet i po – šest miliona, u Konji milion i po, pa Kajseri, i kompletna regija Samsuna, a udaljenost će brzim vozom biti samo sat i po od Ankare“, navodi on.

Njegova supruga Saida, koja vodi regionalne projekte Turske razvojne agencije za Balkan, govori da joj je kao majci troje tinejdžera, najvažnije što je Ankara siguran grad i dodaje:

„Grad po mjeri čovjeka. Ima mnoge kulturne sadržaje, veliki broj pozorišta, ovdje se održavaju razne izložbe, svako za sebe može pronaći nešto što ga zanima u ovom gradu“, ističe ona.

Otvaraju se vidici

Beyazit Cebeci, novinar privatne televizije TGRT, ističe da specifičnih poruka samo za građane Ankare u ovoj predizbornoj kampanji nije bilo. Iste su poruke, tvrdi, namijenjene za sve stanovnike Turske.

„Vladajuća AKP u fokus je ovog puta stavila promjene Ustava i uvođenje predsjedničkog sistema. Opozicijske partije prvi put su se bazirale na ekonomiju, obećavajući rast minimalnih plaća i unapređenje materijalnog statusa radnika i penzionera“, kaže Cebeci.

Za Aydina Gula, prodavača knjiga, život u Ankari je pristojan, pa, kaže, stoga nije odveć strog prema vlastima. Politička kretanja u Turskoj vidi kao proces za koji treba mnogo više od jednih izbora. Njemu je najvažnije da prodaja knjiga ide dobro, i da, posebno mladi ljudi, vole čitati.

„Kad čitaš, otvaraju se vidici. Kad čitaš, razmišljaš na različite načine. Dakle, moraš čitati. I mnogo je onih koji to rade u Turskoj“, dodaje on.

Novinar Al Jazeere Adnan Rondić iz Ankare javlja:

„Na prošlim parlamentarnim izborima, vladajuća AKP pobijedila je u Ankari, osvojivši približno 50 posto glasova. No, osim vladajućima, i svim je ostalim političkim akterima, Ankara kao drugi najveći grad i prijestolnica zemlje, od iznimne važnosti.“

Izvor: Al Jazeera