Ankara pozvala holandskog diplomatu na konsultacije

Omer Celik: Osuđujemo odluku Parlamenta Holandije, za nas je ona ništavna (Anadolija)

Zvanična Ankara je u petak pozvala na konsultacije holandskog otpravnika poslova u Turskoj i saopćila mu svoju “osudu”, dan nakon što je Parlament Holandije izglasao rezoluciju kojim se poziva na priznavanje genocida nad Armenima prije jednog stoljeća, prenose agencije. 

Turske vlasti saopćile su holandskom diplomatu svoju reakciju i osudile glasanje, izjavio je zvaničnik turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Parlament Holandije u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom se masakr nad 1,5 miliona Armena 1915. godine priznaje kao genocid uprkos tome što je Vlada te evropske države rekla da to neće postati zvanična politika Holandije.

Turska smatra da ubistva koja su se dogodila u jeku Prvog svjetskog rata nisu genocid.

Predstavnik na komemoraciji u Erevanu

Parlament Holandije također je odobrio slanje predstavnika Vlade u armensku prijestonicu Erevan 24. aprila na komemoraciju masakra počinjenih između 1915. i 1917. pod Osmanlijskim carstvom.

“Osuđujemo odluku Parlamenta [Holandije], za nas je ona ništavna”, izjavio je novinarima u petak turski ministar evropskih poslova Omer Celik, koji je primijetio i stav Vlade Holandije.

“To je važno”, naglasio je on.

Ankara je u četvrtak poručila Holandiji da se prisjeti masakra u Srebrenici u julu 1995, slučaja u kojem je holandska država proglašena djelomično krivom za smrt 350 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Odnosi između Turske i Holandije napeti su otkad je Holandija prošle godine zabranila turskom ministru da organizuje mitinge na tlu Holandije povodom izbora u Turskoj.

Izvor: Agencije