Ankara: Svi Gulenovi sljedbenici uključeni u puč

Bekir Bozdag podsjeća na obaveze koje članice Ujedinjenih naroda imaju u pogledu zaštite statusa Jerusalema (Anadolija)

Ministar pravde Turske Bekir Bozdag je izjavio da je posve siguran da su sve ćelije organizacije Fethullaha Gulena, uključujući i sudsku i civilnu birokraciju, bile povezane s pokušajem vojnog udara, koji su prošle sedmice u Turskoj izveli pripadnici turske vojske odani toj organizaciji.

“U to da su pripadnici tih struktura u sudstvu, tužilaštvu i drugim institucijama znali za pokušaj vojnog udara 15. jula siguran sam koliko i u to da se zovem Bekir”, rekao je Bozdag, prenosi Anadolija.

Turski ministar pravde također je kazao da je uvjeren da i rukovodstvo Sjedinjenih Američkih Država zasigurno zna da je pokušaj vojnog udara u Turskoj bilo ‘Gulenovo djelo’.

“Uvjeren sam da SAD zna da je pokušaj puča izveo Fethullah Gulen, da uvaženi [predsjednik SAD-a] Barack Obama to zna isto, kao što zna i svoje ime, da to znaju američka obavještajna služba i američki ministar vanjskih poslova. Potpuno sam siguran i uvjeren da ni SAD nakon ovog časa nema nikakvih sumnji u to”, rekao je Bozdag.

Uhapšeno 13.000 ljudi

Turska je, nakon neuspjelog pokušaja državnog udara, uhapsila ukupno 13.000 ljudi, izjavio je premijer te zemlje Binali Yildirim.

On je rekao da je u Istanbulu uhapšeno 3.879 ljudi, u Ankari 2.734, u Izmiru 197, dok su u ostalim provincijama uhapšene 6.192 osobe.

Ukupno je uhapšeno 1.329 policajaca, 8.831 vojnik, od kojih su 163 generali i admirali, a 2.329 oficiri.

Istovremeno, uhapšeno je 2.100 sudija i tužilaca, 52 rukovodioca administracija i 5.837 građana.

Turski premijer je za televiziju Haber istakao da se hapšenja nastavljaju.

U napad PKK-a ubijen policajac

U napadu pripadnika Radničke partije Kurdistana na policijski kontrolni punkt u provinciji Tunceli, na istoku Turske, ubijen je jedan policajac, a dva su ranjena, saopćile su lokalne vlasti, prenosi Srna.

Pripadnici PKK-a napali su kontrolni punkt na putu između Tuncelija i Ovacika ručnim raketnim bacačima i iz automatskog naoružanja.

Provincija Tunceli naseljena je uglavnom Kurdima, ali se nalazi u dijelu Turske gdje se u proteklih nekoliko godina vode žestoki sukobi između PKK-a i sigurnosnih snaga.

PKK je pokrenuo oružanu pobunu 1984. godine i od tada je poginulo više od 40.000 ljudi.

Dogovor o prekidu vatre propao je u julu prošle godine, nakon čega je poginulo više hiljada pobunjenika i više stotina pripadnika sigurnosnih snaga.

Izvor: Agencije