Ankara trguje svojim izlaskom iz Iraka

Muthana Amin ističe da dogovor Bagdada i Ankare u vezi s povlačenjem turskih snaga sa sjevera Iraka sadrži neki vid trgovine zahtjevima (Anadolija)

Posjeta turskog premijera Binalija Yildirima Iraku okončana je međusobnim trgovanjem Bagdada i Erbila kada je riječ o ostanku turskih vojnih trupa na teritoriji Iraka, kako to otkriva Odbor za vanjske poslove Iračkog parlamenta.

Turska pokušava izvršiti pritisak na vladu iračkog premijera Haidera al-Abadija u vezi s ostankom njenih trupa u vojnom logoru Ba'shiqah (sjever Iraka) te insistira da se elementi Kurdistanske radničke partije (PKK) protjeraju sa sjevera zemlje (oblast Sinjar), koji pripada provinciji Niniva, s obzirom na to da Turska smatra PKK najopasnijom opozicionom terorističkom organizacijom.

Turski premijer već je ranije izjavio kako smatra neprihvatljivim aktivnosti PKK-a na iračkoj teritoriji koje su usmjerene protiv njegove države, pozivajući da se okonča raspoređivanje ovih snaga u Sinjaru i okolnim područjima.  

Muthana Amin, član Odbora za vanjske poslove Iračkog parlamenta, ističe da dogovor između Bagdada i Ankare u vezi s povlačenjem turskih snaga sa sjevera Iraka sadrži neki vid trgovine zahtjevima. Objašnjava da je “Turska bila jasna kada je u pitanju njeno insistiranje na tome da se elementi PKK-a izvedu iz Sinjara, dok bi zauzvrat njene snage napustile kamp Ba'shiqah”.

Skrenuo je pažnju na to da su zahtjevi Turske bili predmet razgovora turskog premijera Yildirima s predsjednikom Iračkog Kurdistana Masoudom Barzanijem prošle nedjelje. Također, smatra da je Yildirimova posjeta Iraku pametan diplomatski potez Turske.

Započinjanje etape stvarnih relacija

Amin naglašava da je Ankara u posljednje vrijeme nastojala svesti probleme s Iranom i Rusijom na nulu, kao uvod u rješavanje sirijskog problema, što je i iskoristila u svom dogovoru sa Bagdadom, prema njegovim riječima.

U vezi s iračkim modusom dogovora “usmenog” karaktera, ovaj irački zvaničnik kaže: “Nije nužno da dogovor bude potpisan u cijelosti, posebno kad je riječ o standardnim obavezama između država.”

Spomenuo je da je Yildirim, koji je stigao u u Erbil u nedjelju, potvrdio da je imao konstruktivne razgovore u Bagdadu i Erbilu. Tom prilikom pojasnio je da su dogovorene dvije bitne stvari: saradnja u borbi protiv terorizma i razvoj odnosa, investicija, poslovnih relacija i saradnje u ostvarivanju stabilnosti u regionu.

Protivrječnosti između Al-Abadijevih i Yildirimovih izjava u vezi s izrazom “povlačenje turskih trupa” glasnogovornik Al-Abadijevog ureda Sa'd al-Hadithi opravdava riječima da “nije preciziran vremenski okvir za povlačenje spomenutih trupa s iračke teritorije”.

Uprkos tome što su razgovori koji su održani riješili ovo pitanje, dodaje on, cijela stvar direktno je povezana sa situacijom na terenu i vraćanjem grada Mosula iz ruku ISIL-a. Smatra da završna izjava nakon razgovora odražava politiku dviju vlada i njihovu posvećenost ovom aspektu.

Al-Hadithi je pohvalio pozitivan razvoj odnosa s Turskom, rekavši: “Osjetili smo ozbiljnu želju s njihove strane da se započne etapa stvarnih relacija, uzimajući u obzir da je Turska bila značajan i relevantan partner Iraka prije ulaska njenih trupa u ovu zemlju 2015. godine.”

Važno je spomenuti da je Al-Abadi prošle subote potvrdio da je “posjeta turskog premijera Iraku dobrodošla i da Irak nastoji uspostaviti bolje odnose s Ankarom”. Rekao je da je “Vlada Turske obećala uskoro riješiti pitanje prisustva njenih trupa u Ba'shiqahu te da je postignut dogovor o povlačenju ovih trupa i poštivanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta iračke države.”

Uvjetovani odnosi

Član parlamenta u ime koalicije “Država zakona” Khalid al-Asadi veže normalizaciju odnosa s Turskom za povlačenje njenih trupa sa sjevera Iraka. Naglasio je “da je ponovno uspostavljanje odnosa s Ankarom uvjetovano provedbom ovog usmjerenja na terenu. U suprotnom, odbacujemo bilo kakav daljnji razgovor.”

Tursku intervenciju u Iraku smatra “greškom i provokacijom koja se nije mogla tolerirati”. Kada je riječ o turskom vezivanju povlačenja svojih trupa s izlaskom pripadnika PKK-a iz zemlje, Al-Asadi kaže: “Irak se protivi prisustvu bilo kojih vojnih formacija opozicije ili turske vlade na svojoj teritoriji” te dodaje: “Svi oni trebali bi napustiti zemlju bez obzira na njihovu pripadnost.”

Labavi ishodi

Prema mišljenju političkog analitičara Wathiqa Al-Hashimija, Al-Abadijeva vlada nije uspjela odrediti vremenski okvir za povlačenje turskih trupa iz Ba'shiqaha. Pojašnjava kako se “na posljednoj konferenciji za novinare nije iznio tačan i zvaničan datum za povlačenje spomenutih snaga. To dolazi u skladu sa željom Turske da sklopi dogovore koji imaju labave ishode”, kako to opisuje ovaj analitičar.

U vezi s korišću od ove posjete Al-Hashimi kaže da se Turska okrenula Bagdadu zbog međunarodnih pritisaka. Dogovor s Rusijom otvara joj prostor na sjeveru Sirije u zamjenu za postepeno povlačenje iz Ba'shiqaha i izgradnju novih relacija sa Bagdadom.

Treba spomenuti i to da je Yildirimova posjeta prva posjeta na ovom visokom nivou još od početka krize s Irakom 2015. godine, nakon što su Turske snage ušle na periferiju Mosula, a kamp Ba'shiqah uzele za svoje uporište.

Izvor: Al Jazeera