Ankara uputila diplomatsku notu Berlinu

Bozdag kaže da će turske vlasti u sljedećem periodu pomno i pažljivo pratiti dešavanja u Njemačkoj kad je u pitanju turska zajednica (Anadolija)

Zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Turske Bekir Bozdag izjavio je da je Turska uputila diplomatsku notu Berlinu zbog posljednjih slučajeva nasilja pristalica Partije demokratskog jedinstva / Radničke partije Kurdistana nad članovima turske zajednice u Njemačkoj.

“Naše Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ambasadora Njemačke u Ankari. Uručeno mu je upozorenje, kao i diplomatska nota”, rekao je Bozdag novinarima u Ankari.

Istakao je da će turske vlasti u sljedećem periodu pomno i pažljivo pratiti dešavanja u Njemačkoj kad je u pitanju turska zajednica.

Meta napada i džamije

Prethodnih dana najmanje dvije džamije i udruženje za kulturu u toj zemlji bili su mete napada i podmetanja požara nakon što je PYD / PKK zaprijetio napadima na turske institucije i udruženja u Njemačkoj.

Na aerodromu u Duesseldorfu u nedjelju je došlo do sukoba kurdskih demonstranata s policijom.

Kurdski demonstranti okupili su se na neprijavljenom skupu, protestujući protiv turske ofanzive u sirijskoj enklavi Afrin.

Izvor: Agencije