Ankara: Uskoro normalizacija tursko-izraelskih odnosa

Drugi turski uvjeti su isplata kompenzacije porodicama žrtava sa broda Mavi Marmara koje su usmrtili izraelski komandosi (Arhiva)

Turska i Izrael nadomak su normalizacije odnosa nakon što su oni propali prije pet godina, objavilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova Turske nakon razgovora u Londonu.

Članica NATO-a Turska bila je ključni regionalni saveznik Izraela sve dok nije došlo do prekida veza 2010. godine zbog smrtonosne racije izraelskih komandosa na turski humanitarni brod koji je putovao za Gazu.

Tada je poginulo 10 turskih humanitaraca, podsjećaju agencije.

Nakon oštrih osuda i zapaljive retorike, dvije strane su u decembru održale tajne razgovore kako bi se pronašao način ponovnog povezivanja, a naredna runda razgovora održala se u februaru u Ženevi.

„Timovi su napravili napredak ka finalizaciji dogovora i smanjenju razlika, te dogovorili kako dogovor treba biti finaliziran na narednom sastanku koji će biti uskoro organiziran“, navodi se u saopćenju turskog ministarstva nakon posljednjih razgovora u četvrtak.

Agencija AFP je kontaktirala izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova koje je odbilo dati komentar.

Zvanična Ankara navodi kako su na posljednjim razgovorima u Londonu u četvrtak bili zvaničnik turskog Ministarstva vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu, savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Joseph Ciechanover, te savjetnik za izraelsku sigurnost Jacob Nagel.

“Konačna etapa”

Premijer Turske Ahmet Davutoglu u petak je, u intervjuu za turski list Vatan, kazao kako je „napravljen značajan napredak“, te dodao kako se dvije strane nadaju postizanju „konačne etape“ razgovora uskoro.

Turska je već u februaru objavila kako su bivši saveznici „blizu postizanja dogovora“.

No, još se trebaju dogovoriti o turskim uvjetima, a glavna prepreka čini se da je ukidanje izraelske blokada palestinske teritorije Pojasa Gaza kojim upravlja pokret Hamas.

Izrael se izvinio Turskoj 2013. godine i mnogi su mislili da će to „otopliti“ odnose dvije države, no došlo je do jačanja napetosti naredne godine kada je Izrael lansirao veliku vojnu ofanzivu na Gazu.

Drugi turski uvjeti su isplata kompenzacije porodicama žrtava sa broda Mavi Marmara i navodi se kako u ovom slučaju razgovori napreduju.

Mavi Marmara je bila jedan od šest brodova koji su u maju 2010. godine nosili humanitarnu pomoć i pokušali prekinuti pomorsku blokadu Pojasa Gaze koja traje od 2007. godine.

Turska je ključni saveznik Hamasa, a predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael za „genocidne akcije“ u Gazi.

Izvor: Agencije