Ankara: Zatvorene ambasade Britanije i Njemačke

Inicijativa da se Turska izbaci s liste pokrenuta je nakon što je Slovenija odbila zahtjeve za azil 38 osoba iz Turske (Al Jazeera)

Najmanje četiri osobe privedene su tokom policijske operacije koju su turske snage sigurnosti pokrenule nakon obavještajnih saznanja da oružana grupa Islamska država Irak i Levant priprema napade na ambasade Njemačke i Velike Britanije u Ankari.

Neimenovani izvor iz turskog Ministarstva unutrašnjih poslova saopćio je kako turska policija poduzima adekvatne mjere nakon obavještajnih saznanja da pripadnici ISIL-a planiraju u periodu od 13. do17. septembra izvesti napade na dvije ambasade u glavnom gradu Turske.

U saradnji s njemačkim i britanskim institucijama, turska policija je lišila slobode tri osumnjičene osobe u Ankari i jednu u Istanbulu.

Nije potvrđeno da se radi o licima povezanim s terorističkim organizacijama.

Adekvatne mjere

Iako nije otkrivena konkretna teroristička prijetnja za dvije ambasade, one su, zbog mjera sigurnosti, privremeno zatvorene.

O ovom slučaju se na društvenoj mreži Twitter oglasio britanski ambasador u Ankari Richard Moore i istakao kako nadležne turske institucije poduzimaju adekvatne mjere.

Dodao je da Britanska ambasada usko sarađuje s turskim organima.

“Mi vjerujemo turskim snagama sigurnosti. Zahvalni smo im na uloženom trudu. U ovakvoj situaciji je razuman i potez privremenog zatvaranja Ambasade”, poručio je ambasador Moore.

Izvor: Agencije