Anketa: Fillon i Macron lako pobjeđuju Le Pen

Francois Fillon, Penelope Fillon, Francuska
Penelope Fillon je optužena da je primala plaću za fiktivan posao asistentice u parlamentu (Reuters)

Bivši francuski premijer Francois Fillon i nezavisni kandidat Emmanuel Macron pobijedili bi čelnicu Nacionalne fronte Marine Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj, pokazala je anketa.

Ipak, Fillon, kojeg se optužuje da je svojoj supruzi namjestio lažni posao svoje asistentice u parlamentu, gubi zamah u popularnosti, prenosi Hina.

Pad podrške zbog supruge

Od srijede je izgubio jedan posto i sada je izjednačen s centrističkim kandidatom Macronom na 20 posto u prvom krugu izbora 23. travnja, iza Le Pen koja je u anketi IFOP-a završila s potporom od 24,5 posto.

No, u drugom krugu zakazanom za 7. svibnja Marcon bi sa 63 posto glasova pobijedio Le Pen koja osvaja 37 posto, dok bi je Fillon pobijedio s 59 posto glasova birača, pokazala je anketa za časopis Paris Match.

Fillon je počeo gubiti podršku nakon što su novine Le Canard Enchaine objavile da je svojoj supruzi Penelope isplatio 500.000 eura za posao koji nije radila. 

On je ranije ovog tjedna optužio svoje protivnike u vladi da su izmislili taj skandal kako bi oblatili njegovu predsjedničku kampanju.

Istraga proširena na djecu

U međuvremenu su istražitelji proširili istragu na isplate Fillonovoj djeci, javljaju svjetski mediji. 

Radi se o više od 80.000 eura isplaćenih Marie i Charlesu Fillonu u razdoblju od 2005. do 2007. kada je njihov otac bio senator.

Fillon tvrdi da su djeca plaćena za točno određene odvjetničke usluge, iako nijedno od njih u to doba nije bilo kvalificirani odvjetnik.

Izvor: Agencije