Anketa: Većina Britanaca bi danas da ostane u EU

Britanci preispituju svoju odliku po pitanju napuštanja Evropske unije (EPA)

Kada bi danas bio održan referendum o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije, 52 posto Britanaca bi se opredijelilo za ostanak u tom bloku, pokazuju rezultati najnovije ankete, koja je provedena u danu u kojem je britanska premijerka Theresa May održala govor o odnosima te zemlje i Unije nakon Brexita.

Anketu su proveli britanski Independent i institut BMG BMG Research, uoči početka govora premijerke May u Firenci.

“Rezultati istraživanja pokazuju da većina Britanaca sada smatra da bi zemlja trebala ostati u EU, nakon što su višesedmični zastoj u pregovorima s Briselom i podjele u britanskoj vladi iznijeli na vidjelo svu kompleksnost istupanja”, navodi londonski list.

Složeni i neuspješni pregovori

Najnovije istraživanje javnog mnijenja, provedeno među više od 1.400 odraslih Britanaca, pokazuje da 52 posto ispitanika podržava ostanak zemlje u sastavu Unije, dok je 48 posto njih za izlazak iz tog bloka.

Independent konstatira da je porastao broj Britanaca koji su ipak za ostanak u EU, jer je prije dva mjeseca, prema istraživanju tada provedenom, 50 posto ispitanika bilo za ostanak, a isto toliko procenat je bio za povlačenje iz EU-a.

Francuski Express ocjenjuje da su višemjesečni složeni i neuspješni pregovori pokolebali Britance i naveli ih da se zapitaju da nisu možda pogriješili kada su na referendumu u junu prošle godine glasali za napuštanje EU-a.

Izvor: Agencije