Anketa: Većina građana EU-a protiv proširenja

U Albaniji je čak 93% učesnika ankete ocijenilo da bi članstvo bilo dobro (EPA)

Većina građana Evropske unije protivi se proširenju novim članicama u sljedećim godinama, dok istovremeno u zemljama kandidatima i dalje prevladava podrška članstvu u EU-u i uvjerenje da bi to bilo korisno, pokazuje najnovije istraživanje Eurobarometar, koje provodi Evropska komisija, prenosi Beta.

Istraživanje, u koje je uključeno i pet zemalja kandidata za članstvo u EU-u, pokazalo je da većina građana Srbije, 42 posto, smatra da bi članstvo u Uniji bilo dobra stvar. Da bi članstvo bilo loše za Srbiju misli 22 posto anketiranih, dok ih 28 posto misli da to nije ni dobro ni loše. 

U Albaniji je čak 93 posto učesnika ankete ocijenilo da bi članstvo bilo dobro, a samo jedan posto njih ima negativan stav. 
U ostalim zemljama sa statusom kandidata članstvo u Uniji pozitivnim smatra 58 posto Makedonaca, 45 posto Crnogoraca i 35 posto Turaka.   

Finci najveći protivnici proširenja

Na pitanje misle li da bi njihova zemlja imala koristi od članstva u EU-u u Srbiji je 56 posto građana odgovorilo pozitivno, a 29 posto misli da to ne bi bio slučaj.  

U samoj Evropskoj uniji, međutim, proširenje novim članicama podržava 43 posto građana, a protiv ih je 45 posto. 

Gledano pojedinačno po članicama, proširenje najveću podršku uživa u Španiji (71%), Poljskoj i Litvaniji (66%), Rumuniji (65%), Mađarskoj (62%) i Hrvatskoj (61%). Najveći protivnici su Finska (64%), Francuska (62%), Njemačka (61%) i Austrija (58%). 

Standardni Eurobarometar za jesen 2018. proveden je između 8. i 22. novembra na uzorku od 32.600 ljudi širom EU-a, u zemljama kandidatima Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Turskoj i nepriznatoj Turskoj Republici Sjeverni Kipar.

Izvor: Agencije