Anketa: Većina Kosovara očekuje da Srbija prizna Kosovo

Priznanje Kosova neće se desiti konačnim sporazumom, smatra 48 posto anketiranih (EPA)

Prema istraživanju Kosovskog demokratskog instituta, 44 posto građana Kosova smatra da predsjednik zemlje treba voditi dijalog sa Srbijom, dok 61 posto očekuje da se dijalog završi priznanjem Kosova od Srbije, javlja Anadolija.

Violeta Haxholli iz KDI-a je na konferenciji za novinare u Prištini, na kojoj su prezentirani rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi konačne faze dijaloga Kosovo – Srbija, saopćila da 61 posto građana Kosova očekuje da se dijalog završi priznanjem Kosova od Srbije.

Kako je navela, istraživanje je pokazalo da 56 posto građana očekuje učlanjenje Kosova u Ujedinjene narode, 22 posto očekuje razmjenu teritorija između Kosova i Srbije, dok 25 posto očekuje širu autonomiju za kosovske Srbe.

Dijalog da vodi predsjednik

“Izjasnilo se 97 posto anketiranih građana da će prihvatiti da rezultate finalne faze dijaloga bude priznanje Kosova od Srbije. Samo tri posto ne bi prihvatilo takav rezultat. Razlika prema etničkoj pripadnosti je bila jako duboka i naglašena, Dok bi 100 posto Albanaca i 86 posto drugih zajednica prihvatilo kao rezultat priznanje Kosova od Srbije, samo devet posto anketiranih Srba bi prihvatilo priznanje Kosova”, kazala je Haxholli.

Jeta Krasniqi kaže da je 48 posto anketiranih mišljenja da se priznanje Kosova neće desiti konačnim sporazumom.

Ona je iznijela rezultate istraživanja na pitanje ko treba predvoditi pregovarčki tim Kosova.

“Ukupno 44 posto građana smatra da pregovaračku ekipu u dijalogu sa Srbijom treba predvoditi predsjednik Kosova, 31 posto građana smatra da tu ekipu treba predvoditi opozicioni lider, dok 25 posto građana smatra da ovaj proces treba da predvodi premijer”, kazala je Krasniqi.

Anketiranima su postavljena i pitanja koja se odnose na unutrašnju situaciju u zemlji.

Na izbore bi izašlo 45,3 posto građana

Tako bi u slučaju da se parlamentarni izbori na Kosovu održe sljedeće sedmice na njih sigurno izašlo 45,3 posto građana, 29,8 posto možda, dok 8,8 posto definitivno ne bi izašlo.

Ukupno 30,8 posto bi glasalo za Demokratski savez Kosova, 23 posto za Demokratsku partiju Kosova, 21,2 posto za pokret Samoopredjeljenje, 10,4 posto za Alijansu za budućnost Kosova, 6,3 posto za Socijaldemokratski inicijativu, 2,4 posto za Socijaldemokratsku partiju, dva posto za Srpsku listu i 4,1 posto za ostale.

Istraživanje je provedeno od 10. do 20. juna, a anketirano je 1.072 građana iz svih zajednica sa cijele teritorije Kosova.

Izvor: Agencije