Anketa: Većina vozača ne želi prelazak na električna vozila

Dizelaši i benzinci i dalje su omiljeni izbor većine vozača (EPA)

Više od 80 posto anketiranih vozača u Njemačkoj i Kini ostalo bi vjerno benzinskim, odnosno, dizelskim motorima koje sada voze, pokazalo je istraživanje koje je provela njemačka kompanija za proizvodnju autodijelova „Continental“.

Hina prenosi da je u Sjedinjenim Američkim Državama taj postotak čak i veći – njih 90 posto na isto je pitanje odgovorilo sa „da“ ili „najvjerojatnije“.

U Japanu je mnogo više spremnosti na promjene, pa je četvrtina ispitanih kazala je da bi mogla preći na električna vozila.

„Kad se radi o izboru pogona današnji vozači konzervativni su i oslanjaju se na dokazanu tehnologiju“, kaže predstavnik kompanije Andreas Wolf, koji je dodao da je jedan od glavnih razloga nespremnosti na prelazak na električna vozila njihov domet.

Kinezi najspremni za autonomna vozila

Malo je električnih vozila koja mogu preći više od 400 kilometara s jednim punjenjem.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 1.000 vozača u četiri zemlje.

Rezultati su pokazali i skepsu prema autonomnim vozilima, najmanje u Kini, dok su Nijemci, Amerikanci i Japanci zaostajali u tom entuzijazmu.

Samo trećina Nijemaca kazala je da bi bila spremna koristiti robotski taksi.

Dvije trećine pozdravlja mogućnost da robotska funkcija automobila preuzme vožnju u monotonim uvjetima ili prometnim čepovima.

Izvor: Agencije