Ankete: Amerikanci ne vjeruju medijima

Većina anketiranih misli da je medijski sektor u cjelini previše lijevo orijentiran (EPA)

Povjerenje Amerikanaca u medije u njihovoj zemlji opet je na najnižem nivou, budući da mnogi među njima ocjenjuju da su previše lijevo orijentirani ili su previše konzervativni, ističe se u anketi objavljenoj u srijedu, prenosi Hina.

Anketa koju je proveo Institut Gallup pokazuje da tek 40 posto ispitanika misli da mediji informiraju “potpuno, tačno i objektivno”, što je najniži nivo koji je bio zabilježen i 2012. godine.

Oko 44 posto anketiranih misli da je medijski sektor u cjelini “previše lijevo”, što je lagani pad u odnosu na 48 posto zabilježenih 2010.

Istovremeno, 19 posto smatra medije “previše konzervativnima”, što je nešto više naspram 13 posto godinu ranije. Tek 34 posto ispitanika misli da su mediji “objektivni” u izvještavanju.

Gubitak povjerenja u državne institucije

“Premda prilično velik postotak Amerikanaca i dalje razumno vjeruje medijima, opće povjerenje Amerikanaca u ‘četvrtu vlast’ i dalje je puno manje nego prije deset ili petnaest godina”, ocjenjuje Gallup.

Prema drugim anketama, Amerikanci gube povjerenje i u svoje institucije.

Ranije Gallupove ankete pokazale su nisku stopu povjerenja u Kongres, u izvršnu vlast i u javne škole.

Gallup je ovu anketu proveo telefonski među 1.017 odraslih Amerikanaca između 4. i 7. septembra, s marginom pogreške od 4 postotna boda.

Gallup ovakve ankete provodi svake godine, počevši od 1997.

Izvor: Agencije