Ankete: Jače ovlasti predsjedniku Azerbejdžana

Ilham Alijev upravlja zemljom od 2003. (Reuters)

Referendum o ustavnim amandmanima kojima se jačaju ovlasti dugogodišnjeg azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva uspio je, prenose lokalni i ruski mediji pozivajući se na izlazne ankete.

Ilham Alijev (54) upravlja zemljom od smrti svoga oca Hejdara, bivšeg komunističkog lidera koji je 2003. umro nakon što je na čelu države bio deset godina.

Mediji su objavili da je referendum uspio, ne iznoseći druge detalje o glasanju. Ustavnim amandmanima predsjednički mandat bi se produžio s pet na sedam godina, a uveo bi se i položaj jednog moćnog prvog i još nekoliko potpredsjednika. Predsjednik bi također dobio mogućnost raspuštanja parlamenta.

Opozicija i aktivisti za ljudska prava referendum smatraju nedemokratskim. Uoči referenduma opozicija je održala masovni protest, tvrdeći da se radi o Alijevom pokušaju da osigura ostanak svoje porodice na vlasti u toj naftom bogatoj bivšoj sovjetskoj republici.

Hapšenja i prijetnje

Pravni stručnjaci Vijeća Evrope ocijenili su da bi ustavne promjene “teško narušile ravnotežu moći, dajući predsjedniku dosad neviđene ovlasti”.

Amnesty International je objavio kako smatra da će “amandmani dovesti do kršenja slobode udruživanja”.

“Referendum su popratila hapšenja i prijetnje. Oni koji kritikuju i bore se protiv tih prijedloga izloženi su napadima i uznemirivanju vlasti”, saopštila je ta organizacija.

Advokat i azerbejdžanski borac za ljudska prava Rasul Džafarov kaže da je “uspjeh referenduma očekivan, ali ne zato što ga većina birača odobrava, već zato što ga odobravaju vlasti.

Džafarov, koji je početkom godine izašao iz zatvora nakon izdržane jedanaestomjesečne kazne, referendum smatra “vrlo opasnim signalom” te smatra “da za amandmane nema nikakvog legalnog ni društvenog temelja”.

Izvor: Agencije