Ankete: Likud vodi na izborima

Prema preliminarnim rezultatima izlaznih anketa na izraelskim parlamentarnim izborima, stranka Likud premijera Benjamina Netanyahua je u koaliciji sa strankom Izrael je naš dom osvojila najviše zastupničkih mjesta, te tako ostvarila tijesnu pobjedu.

Izlazne ankete pokazuju da je Netanyahuov Likud osvojio 31 mjesto zajedno sa strankom Izrael je naš dom, ultranacionaliste Avigdora Liebermana.

Stranka Ima budućnosti, koju vodi bivši televizijski novinar Yair Lapid, osvojila je 19 mjesta u Knessetu.

Laburisti su osvojili 17 mjesta. Jevrejski dom osvojio je 12, kao i stranka Shas.

Pokret Tzipi Livni osvojio je sedam mjesta.

Meretz bi trebao imati sedam zastupnika, a Kadima, koja je pobijedila na izborima 2009,  nije prošla izborni prag.

Kako je iz Jerusalema javila reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga, Likud je, uprkos pobjedi, pretrpio snažan udarac.

Yair Lapid je najveće iznenađenje, a niko nije očekivao da će osvojiti čak 19 mjesta u Knessetu, rekla je Hrga.

Ako Netanyahu i Lieberman žele napraviti vlast, morali bi sarađivati sa obje ultraortodoksne stranke, a to bi bio ogroman udarac za međunarodnu zajednicu.

Ukoliko ne dođe do takvog rješenja, ključ u rukama drži Lapid. Ako on pristane na koaliciju s Netanyahuom, izraelski premijer ponovno će imati vlast, a ukoliko do toga ne dođe, Izrael bi mogao imati vladu lijevog centra, kazala je Hrga.

Shelly Yachimovich, bivša novinarka i šefica laburista, kazala je kako će se u srijedu baciti na posao i ne odbacuje mogućnost formiranja takve vlade.

Visoka izlaznost

Nakon što su ankete objavljene, Netanyahu je zahvalio Izraelcima što su ga ponovno izabrali.

“Želim zahvaliti milionima Izraelaca koji su danas ostvarili svoje demokratsko pravo”, napisao je na svom Facebook profilu.

“Prema rezultatima izlaznih anketa, jasno je da građani Izraela žele da ja nastavim kao premijer, te da formiram što je širu moguću vladu”, napisao je on.

Visoka izlaznost zabilježena je na parlamentarnim izborima u Izraelu.

Do 20 sati na birališta je izašlo 67,3 posto glasača, što je osam posto više nego na prethodnim izborima 2009. godine.

Uoči izbora, ponovna pobjeda Netanyahua bila je očekivana, no, kako je kazala Hrga, u kasnim večernjim satima u utorak izraelski mediji objavili su kako je na Netanyahuovom profilu na društvenoj mreži Facebook osvanula poruka: “Vladavina Likuda je u opasnosti. Tražim od vas da ostavite sve i glasate za Likud. Ovo je vrlo važno za sigurnost države Izrael”.

Hrga je kazala da ako je Netanyahu uistinu objavio ovakvu poruku, to je bio znak panike u njegovim redovima, te da je na taj način pokušavao mobilizirati birače, dok su ljevica i centar imali razloga za zadovoljstvo.

U kasnim večernjim satima u utorak, zavladala je nervoza među članovima Netanyahuove stranke i stranke Izrael je naš dom. Dužnosnici su se počeli međusobno optuživati za loše rezultate, kazala je Hrga.

Naša reporterka  je ranije javila kako se ne zna kome će Shimon Peres dati mandat za sastavljanje nove vlade – da li će to biti Netanyahu ili Shelly Yachimovich, bivša novinarka i šefica laburista, koja je odbila da s njim uđe u bilo kakvu koaliciju.

Yachimovich je kazala kako je sretna zbog velike izlaznosti birača.

Prema neslužbenim informacijama, veliki broj Arapa izašao je na birališta, iako se očekivalo da 50 posto njih neće glasati.

Neobična situacija

Netanyahu je glasao neposredno nakon otvaranja birališta. Na glasačko mjesto u Jerusalemu stigao je sa cijelom porodicom.

„Želim uspješan Izrael i zato treba glasati za Likud. Što smo uspješniji, to su izgledi za uspjeh Izraela veći. U tome me podržava cijela porodica”, rekao je on.

Ultranacionalistička stranka Jevrejski dom, na čijem je čelu nova zvijezda izraelske politike, 40-godišnji milioner Naftali Bennett, želi pridobiti glasove mladih i doseljenika iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

„Danas smo krenuli na divno putovanje. Putovanje na kojem ćemo ujediniti sve dijelove Izraela. Naš cilj je ujediniti državu, okupiti sve, vjernike, ateiste, agnostike… Molim Boga da mi da snage kako bih u Izraelu obnovio jevrejski duh”, rekao je on.

Tzipi Livni, iz stranke Pokret, rekla je: „ Znam da postoje ljudi koji žele vidjeti drugačiji politički pravac, koji žele vidjeti drugačiji Izrael, otvoren prema svijetu, a ne izoliran. Ja znam kako to uraditi.”

Blizu 5,65 miliona izraelskih birača pozvano je u utorak na izbore za novi parlament.

Prema zadnjim anketama, stranka desnice Likud i njena saveznica, stranka Izrael je naš dom, trebale bi dobiti 32 od ukupno 120 mjesta u Knessetu. Za obje bi to bio rezultat lošiji od sadašnjeg saziva, u kojem imaju 42 zastupnika.


Izraelci biraju novi saziv Knesseta

Netanyahu je uoči izbora upozorio na to da zemlja sa toliko neprijatelja kao Izrael ne može dozvoliti slabu vladajuću stranku.

Kako je kazala Hrga, ono što je obilježilo ove izbore je neobična situacija, jer se ljevica nije borila protiv desnice, već je došlo do natjecanja unutar blokova.

Mnogo stranaka moglo bi ući u budući saziv parlamenta, jer je izborni prag samo dva posto.

Kako je kazala Hrga, zbog te činjenice sve izraelske vlade su nestabilne.

Hrga je kazala da je ultranacionalista Naftali Bennett postao “rock zvijezda izraelskih izbora”.

Hrga je istakla kako je Netanyahu, uprkos očekivanjima da će pobijediti, imao niz neprilika.

Prva od njih je reizbor američkog predsjednika Baracka Obame. Zatim su mu birači zamjerili zaustavljanje akcije u Gazi, nakon čega su se okrenuli Bennettu, koji zagovara žešću politiku. Treći problem je da je njegov koalicioni partner, Lieberman, optužen za korupciju, a osim toga, u Izraelu vlada i teška ekonomska situacija.

Kako je podsjetila Hrga, ovi izbori su sazvani prije vremena, jer se u Knessetu nisu mogli dogovoriti o restriktivnom budžetu.

Profili kandidata

U Izraelu živi i 1,5 miliona Arapa, ili 20 posto ukupnog stanovništva te zemlje, ali predviđalo se da 50 posto njih neće glasati, jer kažu da imaju osjećaj da ne mogu ništa realno promijeniti, te ne žele biti “demokratski dekor”.

Na okupiranim teritorijama živi još 4,2 miliona Arapa, ali oni nemaju pravo glasa u Izraelu.

Za razliku od ranijih izbornih kampanja, ovaj put stranke su se fokusirale na socijalna i ekonomska pitanja, a manje na postizanje trajnog mira s Palestincima.

Posmatrači ističu da će politički rast stranke Jevrejski dom dodatno ugroziti mirovni sporazum s Palestincima, koji je ionako u zastoju.

Ultranacionalista Bennett negira postojanje palestinske države, i podržava planove izgradnje izraelskih naselja.


Političke stranke u utrci za izraelski parlament

Shaul Mofaz, nakon odlaska Tzipi Livni, na čelu je stranke Kadima.  Stranku koju je osnovao Ariel Sharon, bitno je oslabljena, jer su je napustili mnogi poznati članovi.

Tzipi Livni, vođa je nove političke stranke Pokret. Bivša agentica tajne službe Mossad je najistaknutija  izraelska političarka.

Zalaže se za postojanje dviju država, Izraela i Palestine. Iako je za politički život kao žena veliko osvježenje, birači joj zamjeraju nedostatak vojne stručnosti, što je jedan od glavnih uvjeta za vođu izraelske države.

Stranka Shas, ili Sefardski čuvari Tore, je ultraortodoksna religijska stranka, koja u ovom sazivu Parlamenta ima 10 mjesta. Na prethodnim izborima znala je koalirati i s laburistima i s Likudom ne bi li sudjelovala u vlasti.

Laburisti traže bolji rezultat na izborima pod vodstvom Shelly Yachimovich. Kao bivša novinarka, obećala je velike socijalne i ekonomske reforme. Tražit će mirovni dogovor s Palestincima, koji podrazumijeva povlačenje jevrejskih naselja s okupiranih palestinskih teritorija.

Netanyahu je na čelu desničarske stranke Likud. Prvi put je postao premijer 1996.

Drugi put je stao na čelo izraelske vlade 2009. i sada namjerava produžiti svoj mandat.

Puno pažnje posvećuje prijetnji iranskog nuklearnog programa. Odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama tokom njegovog prethodnog mandata  bili su hladni, jer je Obama kritizirao širenje izraelskih naselja na palestinskoj teritoriji.

Lieberman se pridružio vladi koju je vodio Likud s Netanyahuom na čelu.

Žestoki je borac protiv Hamasa i Hezbollaha, te se čak zalagao za smrtnu kaznu arapskih članova izraelskog Parlamenta, koji se sastaju s čelnicima tih dviju stranaka, a koje Izrael smatra terorističkim grupama.

Desno krilo s Netanyahuom i Libermanom i religijskim strankama ima za cilj sklopiti veliku koaliciju i dobiti 63 mjesta, što je dovoljno da imaju većinu u parlamentu s 120 zastupnika.

Izvor: Al Jazeera