Ankete: Sarkozyjev UMP vodi na lokalnim izborima

Stranka desnog centra bivšeg predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja osvaja najviše glasova na lokalnim izborima u toj zemlji, pokazuju procjene rezultata koje su objavili francuski mediji.

Prema istim izvorima, Sarkozyjev UMP vodi ispred stranke krajnje desnice, Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Treća po snazi nakon prvog kruga lokalnih izbora je Partija socijalista, koja je vladajuća na državnoj razini u Francuskoj i iz čijih je redova predsjednik zemlje Francois Hollande.

Zabilježena je veća izlaznost na birališta nego na izborima za francuske departmane 2011. godine. Drugi krug izbora bit će održan naredne sedmice.

Na izbore je izašlo 43 posto birača, prema posljednjim podacima.

Više od 43 miliona Francuza s pravom glasa biralo je blizu 4.000 zastupnika  u vijećima 98 okruga. 

Velika medijska pažnja u Francuskoj posvećena je Marine Le Pen.

Mnogi su predviđali kako bi njena Nacionalna fronta mogla postići veliki izborni uspjeh, nudeći, kako kažu, rješenja za ekonomiju, imigraciju i islamski fundamentalizam.

Time bi Le Pen bila glavni politički igrač uoči predsjedničkih izbora 2017.

“Glavni cilj je pokazati snagu Nacionalnog fronta na lokalnom nivou. Time bismo dokazali da možemo imati utjecaj ne samo na nacionalnim izborima, kada su milioni Francuza glasali za nas. Želimo ojačati naše prisustvo u lokalnim tijelima vlasti”, poručila je Le Pen. 

Planovi socijalista

Vladajući socijalisti neće se s tim politički složiti. Njihov šef i predsjednik Francuske, Francois Hollande u prvi krug lokalnih izbora ušao je s hipotekom većih poreza.

Bez fiskalne reforme, čemu se, ističu analitičari, nadali radnici.

Dok je Hollande prošao pored novinara, građani su bili rječitiji.

U okolini Pariza naglašavaju, važno je izaći i glasati. Dosta birača na ove izbore gleda kao na politički referendum o budućnosti Nacionalnog fronta.

Birač Aurelian Didider je kazao: “Nacionalna fronta raste i moramo biti sigurni kako neće rasti još više”

“Situacija u zemlji je katastrofalna. Ne vjerujem kako su birači Nacionalne fronte okorjeli rasisti, više su razočarani što su razni političari vodili zemlju ka porastu nezaposlenosti, naprimjer”, ocijenila je Maryse Hartman.

Josette Chabrol je dodala: “Došla sam glasati na lokalnim izborima. Iako ne znamo što nosi budućnost, važno je dati svoj glas.

Znatan broj glasova očekuje opozicioni UMP, kojeg predvodi, Nicolas Sarkozy. Ovo je izborni test za bivšeg francuskog predsjednika, koji se nakon poraza povukao iz politike pa najavio povratak.

Drugi krug lokalnih izbora održava se u Francuskoj krajem mjeseca.

Izvor: Al Jazeera