Ankete u Bugarskoj: Radev i Tsacheva u drugom krugu izbora

Glasanje na predsjedničkim izborima je obavezno (AP)

U prvom krugu predsjedničkih izbora u Bugarskoj, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojio je Rumen Radev, nezavisni kandidat sa podrškom socijalista.

Ovaj bivši general bugarskih zračnih snaga osvojio je blizu 25 posto glasova.

U drugi krug, prema izlaznim anketama, ide i kandidatkinja vladajuće partije GERB Tsetska  Tsacheva. Ona je dobila podršku blizu 23 posto glasača, pokazuju prve procjene.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Bugarskoj bit će održan za sedam dana. 

Više od 6,8 miliona birača biralo je među 21 kandidata.

Finansiranje stranaka

Istovremeno sa predsjedničkim izborima, građani su izašli i na referendum o izmjenama izbornog sistema i o državnom finansiranju političkih stranaka.

Za novi petogodišnji mandat predsjednika nadmetao se 21 kandidat. Predstavljaju 11 partija, pet koalicija i 14 inicijativa. Konačni rezultati će biti objavljeni u utorak.

Predizborna kampanja uglavnom je bila fokusirana na budućnost Evropske unije, odnose sa Rusijom i pretnje od potencijalnog povećanja priliva migranata iz susjedne Turske.

Glasanje na predsjedničkim izborima je, prvi put, obavezno, navodi AP.

Predsjednik uglavnom ima ceremonijalnu funkciju, i mada kao šef države nema izvršna ovlaštenja, već sve važnije političke odluke mora odobriti parlament, činjenica da se bira na direktnim izborima, šefu države daju veći uticaj i autoritet.

On rukovodi oružanim snagama, imenuje ambasadore i šefove obaveštajnih i sigurnosnih službi, potpisuje međunarodne ugovore i može staviti veto na zakone

Izvor: Al Jazeera