Ankete: Ultradesničarska AfD na drugom mjestu

AfD je skokom od jedan posto dostigao 16 posto podrške njemačkog javnog mišljenja (EPA)

Njemačka ultradesničarska Alternativa za Njemačku (AfD) prestigla je stranku lijevog centra, Socijaldemokratsku partiju (SPD), prvi put u nacionalnoj anketi i tako zauzela drugo mjesto među najjačim strankama u Njemačkoj, pokazuje najnovije istraživanje javnog mišljenja.

Konzervativni blok kancelarke Angele Merkel skočio je u ovosedmičnoj anketi za dva i po posto i tako dostigao 32 posto podrške, dok je AfD skokom od jedan posto dostigao 16 posto podrške, prenio je Tanjug od agencije Reuters.

Stranka SPD pala je za jedan posto i ima 15,5 posto glasova anketiranih, pokazuje istraživanje agencije Insa provedeno za dnevni list Bild.

Gotovo pet mjeseci nakon općih izbora Njemačka i dalje nema vladu, dok se članovi SPD-a pripremaju da 20. februara pismenim glasanjem podrže ili odbace četverogodišnji koalicijski sporazum koji su dva bloka postigla prošle sedmice.

Podjela moći s Merkel

Mnogi unutar SPD-a rezervisani su u vezi s podjelom moći s Merkel, vjerujući da se stranka treba ponovo izgraditi u opoziciji nakon što je na izborima u septembru zabilježila najgori izborni rezultat otkad je Njemačka 1949. postala federalna republika.

Merkel se suočava s nezadovoljstvom i među svojim konzervativcima, koji smatraju da je socijaldemokratima dala previše ustupaka.

Ona je prošle sedmice izjavila da vjeruje da postoje izuzetno dobre šanse da će članovi Socijaldemokratske partije (SPD) potvrditi koalicijski sporazum s njenim konzervativnim blokom.

SPD je dobio šest ministarstava, baš kao i konzervativci, iako su na izborima ostvarili znatno lošiji rezultat. Među njima su ključna ministarstva vanjskih poslova i finansija.

Izvor: Agencije