Ankete: Vladajuća koalicija pobjednik izbora u Portugalu

Vladajuća koalicija u 230-članom parlamentu mogla bi osvojiti između 108 i 118 mjesta, pokazuju ankete (AP)

Portugalska vladajuća koalicija desnog centra pobijedila je na općim izborima u nedjelju s osvojenih između 36,4 i 43 posto glasova, pokazale su izlazne ankete koje opozicionim socijalistima daju između 29,5 i 35 posto glasova, prenose agencije.

Dvije izlazne ankete, Univerziteta Catolica za televiziju RTP i Intercampusa za TVI, pokazale su da bi vladajuća koalicija premijera Pedra Passosa Coelha u 230-članom Parlamentu mogla osvojiti između 108 i 118 mjesta, što znači da još ima izgleda ostvariti apsolutnu parlamentarnu većinu.

Nova vlast

Portugalci su u nedjelju glasali nakon četiri godine stroge štednje, kako bi odlučili hoće li mandat ponovno povjeriti vladajućoj koaliciji Socijaldemokratske stranke (PSD, desni centar) i CDS-a (desnica), koja je jamac budžetske discipline, ili će odabrati umjerenu promjenu kakvu su najavljivali opozicioni socijalisti koje vodi gradonačelnik Lisabona, 54-godišnji Antonio Costa.

Ako se obistini predviđanje da nijedan od dva tabora neće osvojiti apsolutnu većinu u Parlamentu, nazire se opasnost političke blokade što bi moglo naštetiti toj članici Evropske unije koja je lani izašla iz paketa finansijske pomoći.

Izvor: Agencije