Anketni odbor bez saglasnosti oko ‘Snimka’

Odbor nije mogao zaključiti je li bilo političkih zloupotreba prilikom zapošljavanja (Al Jazeera)

Anketni odbor Skupštine Crne Gore za rasvjetljavanje afere „Snimak“ usvojio je u srijedu samo tehnički izvještaj o tom slučaju, jer nije bilo saglasnosti članova tog tijela kada je riječ o političkoj zloupotrebi prilikom zapošljavanja.

Afera „Snimak“ vezana je za objavljivanje audiosnimaka sa sjednica organa Demokratske partije socijalista (DPS) na kojima je navodno govoreno o upotrebi državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno zapošljavanju po partijskoj pripadnosti uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Tim povodom formiran je i skupštinski Anketni odbor, koji je saslušao više državnih i funkcionere DPS-a, među kojima i premijera Crne Gore i lidera DPS-a Mila Ðukanovića, a svi oni su negirali navode da je prilikom zapošljavanja bilo favoriziranja članova te partije.

Anketni odbor u srijedu nije postigao saglasnost je li  tokom rada tog tijela utvrđena zloupotreba tokom zapošljavanja, zbog čega je Parlamentu upućen samo tehnički izvještaj.

Pavlovićeve optužbe

Predsjednik Odbora Koča Pavlović iz opozicionog Demokratskog fronta kazao je da je rad tog tijela pokazao da u Crnoj Gori postoje političke zloupotrebe i optužio stranke vladajuće koalicije da su na sve načine minirale rad Odbora, jer nisu pokazale ni minimum želje da se afera „Snimak“ istraži do kraja.

On je najavio da će, ukoliko Skupština Crne Gore usvoji tehnički izvještaj, uslijediti adekvatna politička reakcija Demokratskog fronta.

Predstavnik DPS-a u Anketnom odboru Milutin Simović kazao je da je rad tog tijela pokazao da nije bilo zloupotreba i diskriminacije po partijskom osnovu prilikom zapošljavanja.

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Veselin Vučković ranije je saopćio da je pokrenut i istražni postupak u vezi sa aferom „Snimak“, dodajući da ispitivanje tog slučaja neće trajati u nedogled.

Izvor: Agencije