Annan: Stanje u Siriji neprihvatljivo

U Hami ubijeno devet aktivista, dan nakon sastanka sa posmatračima (Reuters)

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Kofi Annan kazao je u utorak Vijeću sigurnosti da je stanje u Siriji i dalje neprihvatljivo, te se založio za hitno raspoređivanje 300 posmatrača na terenu, prenose agencije.

“Potrebno je hitno razmještanje misije jer bi to moglo imati pozitivan utjecaj na situaciju”, rekao je Annan čije je riječi agenciji France-Presse prenio jedan diplomat koji je želio ostati neimenovan.

Annan se Vijeću sigurnosti obratio videovezom zatvorenom za javnost.

Pred Vijećem sigurnosti, šef mirovnih operacija Francuz Herve Ladsous rekao je da će 100 posmatrača doći u Siriju kroz mjesec dana, od kojih 30 do kraja sedmice, rekao je isti diplomat.

Misija UN-a trenutno ima 11 članova u Siriji, a dogovoreno je slanje još 300 posmatrača.

Annan je govorio nakon što je grupa za zaštitu ljudskih prava iz Damaska saopćila da je devet njenih aktivista ubijeno u ponedjeljak u Hami, dan nakon što su se sastali sa posmatračima UN-a.

Ubijanje civila

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon trebao bi tokom sljedećih dana imenovati šefa posmatračke misije, kazale su diplomate, dodajući da je glavni kandidat za to mjesto norveški general Robert Mood.

Posmatrači koji su već na terenu u utorak su posjetili nekoliko gradova, među kojima i Hamu gdje su sirijske snage sigurnosti isti dan ubile više od 30 civila, uprkos prekidu vatre.

Zadaća posmatrača je nadzirati prekid vatre predviđen u okviru Annanovog plana te pomoći da se provede vraćanje oružja u kasarne, oslobađanje političkih zatvorenika, te otvaranje političkog dijaloga između vlasti i opozicije.

Od marta prošle godine u Siriji se neprekidno vode sukobi antivladinih snaga sa vojskom i policijom, u kojima je, prema podacima UN-a, do sada poginulo više od 9.000 ljudi.

Izvor: Agencije