Anonimusi objavili rat ISIL-u

Anonimusi ističu da će hakirati neke od računa članova ISIL-a (EPA)

Hakerska grupa Anonimusi počela je kampanju protiv Islamske države Irak i Levant (ISIS) na internetu.

U ekskluzivnom intervjuu za TV France 24 jedan od članova Anonimusa kazao je kako je njihov cilj zaštita bespomoćnih, u cyberspaceu i u stvarnom svijetu, prenose agencije.

“Planiramo napasti nekoliko zemalja koje su svjesno finansijski podržavale ISIL, uključujući Tursku i Saudijsku Arabiju. Upozorili smo da ćemo, ako će i dalje podržavati ISIL, morati uništiti njihovu virtuelnu infrastrukturu. I da, mi imamo ljude koji to mogu učiniti”, rekao je član Anonimusa u intervjuu za France 24.

Napomenuli su kako su istinom i logikom odlučili napasti njihovu ideologiju, a ne direktnim napadima.  Na ovaj potez su se, kako kažu, odlučili kako bi javnosti shvatila kakva je situacija u Iraku. Također žele da javnost zna da ISIL ne predstavlja islam.

‘Napad istinom’

“Također želimo da se zna da su za krizu direktno i indirektno krive Sjedinjene Američke Države”.

Većina propagande ISIL-a odvija se na internetu, pa Anonimousi smatraju da je upravo zato cyberspace njihova ‘Ahilova peta’.

Twitter je skinuo nekoliko računa ISIL-a ili ih je blokirao, no Anonimusi su se odlučili na drugu metodu – razotkrivanje na njihovom terenu.

“Želimo pokazati da su ti ljudi prevaranti i lažljivci. Oni su samo gangsteri koji su ‘prisvojili’ islam kao religiju, no oni s njom i njenim vrijednostima nemaju nikakve veze. U početku operacije planirali smo hakirati račune nekih od članova ISIL-a. No, tako bismo blokirali informacije. Zato smo odlučili da ćemo im radije odgovarati, govoreći pravu istinu o njima. Nekada i oni nama odgovore, nekada ne, no ne mogu se boriti s istinom’, zaključuju Anonimusi.

Izvor: Agencije